Medewerker Evenementenorganisatie

Steeds meer festivals en evenementen vragen om een professionele organisatie. Als medewerker evenementenorganisatie ben jij de professional die betrokken is bij de organisatie van publieke en zakelijke (online) evenementen zoals festivals, feesten en beurzen. Maar je kunt ook aan de slag bij poppodia, evenementenlocaties en theaters.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Een evenement organiseren? Jij regelt dat!

Je bent van het begin tot het eind (mede)verantwoordelijk, dus vanaf het eerste idee en de voorbereiding tot en met de uitvoering en evaluatie. Jouw werk in de evenementenorganisatie is enorm afwisselend: de ene dag werk je vanachter je bureau, de andere dag richt je een zaal in met tafels, stoelen en decoratie.

Ook houd je je bezig met maken van projectplannen en het uitvoeren van marketing- of communicatie activiteiten. Daarnaast ben je bezig met het maken van draaiboeken en veiligheidsplannen, contact onderhouden met leveranciers en het regelen van catering en personeel. Je werkt tijdens de opleiding vanaf het begin mee in de praktijk, zoals bij Bevrijdingsfestival Overijssel.

Deze opleiding speelt in op actuele ontwikkelingen en bereidt je voor op dit veelzijdige vak!



Je sterke punten

Je bent een echte duizendpoot die een evenement van a tot z kan uitvoeren. Je bent creatief, denkt in oplossingen en bent stressbestendig. In dit werk tellen vooral enthousiasme en flexibiliteit. Je komt bovendien in contact met veel verschillende mensen, dus dat vraagt om goede communicatieve en sociale vaardigheden.

Aan het werk
  • Stelt evenementplannen op en/of ondersteunt daarbij.
  • Organiseert een evenement en evenementpromotie.
  • Ondersteunt bij de uitvoering van het evenement.
  • Rondt het evenement af.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

In het eerste jaar maak je kennis met het vak waarvoor je wordt opgeleid. Je oriënteert je op de inhoud van het vak, het beroep en je wordt voorbereid op de beroepspraktijkvorming (BPV, dat is stage). In het 2e en 3e jaar wissel je de BPV af met periodes op school. Gedurende het 2e en 3e jaar ben je, naast de lessen en schoolopdrachten, bezig met jouw examens.

Als onderdeel van het onderwijs ga je gedurende de gehele opleiding veel met evenementen en festivals meehelpen.

Je rondt tijdens de opleiding de algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap af. De vakken die daarnaast tijdens de opleiding aan bod komen zijn onder andere: conceptontwikkeling, draaiboeken maken, promotie, projectplanning, site-productie en evenementenorganisatie. Vakinhoudelijk laat je zien dat je op niveau de stof onder de knie hebt, zodat je vervolgens de Proeve van Bekwaamheid kunt doen.

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. Je werkt zowel individueel als in groepjes. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen het opleidingstraject met een uitgebreid gesprek. We maken duidelijke afspraken over het verloop van de opleiding en jouw aandachtspunten. Voor iedere periode is er een planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we plannen bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een coach met wie je je studievoortgang bespreekt.

Beroepsgericht leren

In elk beroep heb je competenties nodig. Als medewerker evenementenorganisatie is het belangrijk dat je bijvoorbeeld goed kunt communiceren en organiseren. Tijdens het werken met leerwerkprestaties (LWP) ontwikkel je deze en veel andere vaardigheden en ga je aan de slag met de (praktische) kennis die je nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Voor een beroepsopleiding is de praktijk onmisbaar. Bij Landstede MBO leer je door veel in de praktijk te doen. Op school krijg je natuurlijk theorie en simuleren we situaties. Bovendien werk je mee bij verschillende evenementen en festivals om zo in de praktijk de nodige ervaringen op te doen en goed voorbereid te zijn op de BPV (stage). Tijdens de BPV draai je mee in de dagelijkse werkzaamheden van een bedrijf. Daar word je begeleid door een praktijkbegeleider en vanuit school is er natuurlijk ook begeleiding. Het spreekt voor zich dat je op school goed wordt voorbereid op de BPV.

Veel praktijk

In het Landschap Vormgeving & Entertainment mag je veel oefenen en ervaren. Soms doe je dat met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig in de praktijk aan de slag bij evenementen en festivals. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan, verbreed je jouw netwerk, leer je heel veel praktische zaken en werk je aan jouw beroepshouding.

Volop ruimte voor je eigen ideeën

Heb je zelf ideeën voor een evenement, theaterproductie, website of ander project? Dan staan we daar natuurlijk ook voor open! We helpen je graag op weg bij het uitvoeren van je ideeën. Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wie je bent. Bovendien ontdek je zo het beste waar jouw kracht ligt. Met de juiste kennis en tips helpen wij je nóg beter te worden.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma gemengde leerweg (gl), -kader (kbl) of -theoretische leerweg (tl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het persoonlijk kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

  • Event Management
  • Leisure Management
  • Creative Business
  • Media & Entertainment
  • Facility Management
  • Communicatie


Locatie
Stadionplein 12
Stadionplein 12
8025CP
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.