Allround Signmaker

Reclame vind je overal. Niet alleen op tv en in drukwerk, maar ook op straat: posters, billboards, een logo op bedrijfsauto’s en gevels, stickers op de ramen van een winkel of kantoor, spandoeken en vlaggen. Als allround signmaker regel jij dat al deze producten ontwikkeld worden. Je denkt mee over de vormgeving en zorgt dat deze producten gemaakt én geplaatst worden.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Reclameproducten maken en plaatsen? Jij regelt het!

Vaak moeten veel verschillende producten tegelijkertijd klaar zijn. Dat vraagt om een goede planning. Die planning maak én bewaak jij: je controleert of alles op het afgesproken moment klaar is en volgens opdracht is gemaakt. Ook zorg je dat alles goed wordt afgeleverd bij de klant.

Je kunt werken bij bijvoorbeeld een reclamebureau of een bedrijf dat gespecialiseerd is in signing-producten. Het aanbrengen, plaatsen of monteren van je producten doe je vaak op een andere locatie dan je eigen werkplaats. Je bent dus veel op pad en werkt op bijzondere plaatsen, soms zelfs bovenop een gebouw.

Hoogtevrees is dus geen eigenschap die je goed kunt gebruiken als allround signmaker. Je bent veel uitvoerend bezig en krijgt je opdrachten van een leidinggevende. Toch heb je veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Op jouw beurt stuur jij soms ook weer andere collega’s aan. Daarbij let je er goed op of de kwaliteit van het geleverde werk goed is.Je sterke punten

Je bent creatief en kritisch als het gaat om kwaliteit. Je werkt altijd gestructureerd en laat alles netjes achter. Omdat je vaak te maken hebt met deadlines, moet je goed tegen stress kunnen. Zijn er problemen, dan zorg jij snel voor een oplossing. Je kunt je goed verplaatsen in je klant en zijn doelgroep. Je weet je instructies en ideeën helder over te brengen en kunt ook collega’s aansturen.

Aan het werk
 • Je vervaardigt sign(deel)producten.
 • Je monteert signmateriaal.
 • Je maakt een ontwerp.
 • Je voert praktische projectleiding uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Daarbij ga je overdag naar school. In de eerste fase van de opleiding volg je onderwijs op school. Er is een breed onderwijsaanbod. Je maakt kennis met veel aspecten van het vak waarvoor je wordt opgeleid. Je oriënteert je op de inhoud van het vak, het beroep en je wordt voorbereid op de beroepspraktijkvorming (BPV, dat is stage). Tijdens de tweede fase wissel je BPV af met periodes op school. Je kunt je in deze fase meer verdiepen in bepaalde vakgebieden. Fase 3 van de opleiding is gericht op het afstuderen. Je rondt gedurende de opleiding de algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap af. Vakinhoudelijk laat je zien dat je op niveau de stof onder de knie hebt, zodat je vervolgens de Proeve van Bekwaamheid kunt doen.

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Daarbij werk je vier dagen en ga je één dag per week naar school. Je hebt een arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf en je krijgt salaris.

Je krijgt ook les van een vakdocent. In een inspirerende leerwerkomgeving kun je daarnaast alvast praktijkervaring opdoen met opdrachten voor echte opdrachtgevers, met echte deadlines en budgetten. Zo willen we je het vak leren, maar vooral willen we je inspireren en motiveren. Zo leg je elke dag de lat weer wat hoger en ben je zelf regisseur van je carrière.

Persoonlijke begeleiding

In het begin leer je hoe je een goede planning maakt en daar word je bij geholpen. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroep heb je competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in praktijksituaties. Om de opdrachten (leerwerkprestaties) te kunnen uitvoeren, ga je competenties ontwikkelen en leer je welke (praktische) kennis en vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Voor een beroepsopleiding is de praktijk onmisbaar. Bij Landstede MBO leer je door veel in de praktijk te doen. Op school krijg je natuurlijk theorie, maar ook zijn er reële opdrachten uit de praktijk. Soms doen we dat door situaties te simuleren, maar we halen ook echte opdrachtgevers naar school zodat je de echte praktijk ervaart en goed wordt voorbereid op de stage.

Stage noemen we binnen het mbo: beroepspraktijkvorming (BPV). Je draait mee in de dagelijkse werkzaamheden van een bedrijf. In het bedrijf word je begeleid door een praktijkbegeleider. Vanuit school is er natuurlijk ook begeleiding tijdens de BPV. Het spreekt voor zich dat je op school goed wordt voorbereid op de BPV.

Volop ruimte voor je eigen ideeën

Heb je zelf ideeën voor een evenement, theaterproductie, website of ander project? Dan staan we daar natuurlijk ook voor open! We helpen je graag op weg bij het uitvoeren van je ideeën. Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wie je bent. Bovendien ontdek je zo het beste waar jouw kracht ligt. Met de juiste kennis en tips helpen wij je nóg beter te worden.

Veel praktijk

In het Landschap Vormgeving & Entertainment mag je veel oefenen en ervaren. Soms doe je dat met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig aan de slag met opdrachten van echte klanten. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan en leer je hoe belangrijk het is om rekening te houden met bijvoorbeeld deadlines, budgetten en promotie.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Medewerker Sign of diploma Medewerker DTP / Mediamaker.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), -gemengde leerweg (gl) of -theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het persoonlijk kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.