Militairen worden wereldwijd ingezet, bijvoorbeeld bij bondgenootschappelijke verdediging, crisisbeheersingsoperaties en rampenbestrijding. Wil je werken bij Defensie, maar ben je nog te jong? Of wil je jezelf beter voorbereiden door eerst nog te werken aan je mentale en fysieke ontwikkeling? En wil je jezelf eerst goed laten informeren over de mogelijkheden bij Defensie? Dat doe je met de opleiding Veiligheid & Vakmanschap Aankomend Medewerker Grondoptreden op niveau 2. Deze opleiding geeft je een grotere kans op toelating bij Defensie. Zo weet je zeker dat je straks de juiste keuze maakt.
Tijdens de opleiding leer je hoe je moet samenwerken en hoe je een opdracht tot een goed einde brengt. Ondertussen laat Defensie je zien wat de mogelijkheden zijn als je kiest voor het beroep van militair. Je gaat dan ook regelmatig naar de Koninklijke Marine (Korps Mariniers) of Koninklijke Landmacht voor onder meer praktijklessen. Als je deze opleiding met succes afrondt, ben je onder bepaalde voorwaarden zelfs verzekerd van een functie als militair bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht.
Je sterke punten
Je staat stevig in je schoenen, hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel, bent zelfstandig maar wilt ook samenwerken en durft initiatief te nemen.
Opzet van de opleiding
Gedurende de gehele opleiding worden activiteiten, zowel binnen school als in de praktijk, georganiseerd. In alle leerjaren maakt de beroepspraktijkvorming (BPV) een wezenlijk onderdeel uit van de opleiding. Omdat we je opleiden voor een onregelmatig beroep vinden veel activiteiten plaats op onregelmatige tijdstippen en plaatsen. Wij zoeken altijd naar plaatsen waar we van mening zijn dat jij daar het meeste kunt leren.
Tijdens je studie besteed je veel tijd aan fysieke- en mentale fitheid. Er wordt ook veel aandacht besteed aan communicatieve vaardigheden. Je leert militaire basisvaardigheden en -beveiligingstaken uit te voeren. Je leert te werken in teamverband, werkt aan je beroepshouding, verantwoordelijkheidsbesef, zelfstandigheid en doorzettingsvermogen. Ook volg je lessen Nederlands, Engels en rekenvaardigheden. En je leert kaartlezen, waarnemen, wegversperringen in elkaar zetten, verbindingen maken, kernvaardigheden Eerste Hulp, hygiëne en preventieve gezondheidszorg. Deze opleiding bereidt je optimaal voor op een militaire toekomst bij Defensie.
Landstede heeft sport, identiteit en ondernemend hoog in het vaandel staan. Aan aandacht voor sport en gezondheid geen gebrek, maar we hechten ook veel waarde aan respect voor jezelf, de ander en je omgeving (identiteit) en steeds meer regie leren nemen in je studie (ondernemend).
Wat kun je van de opleiding verwachten?
Persoonlijke begeleiding
Je kunt rekenen op persoonlijke aandacht en deskundige begeleiding. Je coach begeleidt je tijdens de opleiding. Vooral tijdens periode 1 van de opleiding helpt je coach je wegwijs te worden in de opleiding. Je kunt bij je coach terecht met al je vragen. Iedere week zijn er coach-activiteiten in je klas, daarnaast heb je aan het einde van iedere periode een (individueel) gesprek. Daarbuiten is het altijd mogelijk om een individueel gesprek met je coach aan te vragen. Naast de coach van Landstede MBO heb je ook een militaire instructeur als coach. Je militaire coach let met name op je ontwikkelingen als aankomend militair. Bij moeilijkheden tijdens de opleiding, kun je gebruikmaken van extra begeleiding. Deze begeleiding kun je aanvragen bij je coach.
Portfolio
Gedurende de opleiding bouw je een portfolio op. Daarmee begin je al in de startperiode. In je portfolio verzamel je werk dat je gemaakt hebt, maar je laat ook je studievoortgang zien. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je portfolio. Als je een digitaal portfolio hebt, verwachten we dat je daar een back-up van maakt. Je portfolio speelt ook een belangrijke rol bij het afstuderen en examineren. In je portfolio bewaar je de bewijzen van de opdrachten die je hebt afgerond, maar ook bijvoorbeeld de evaluaties van gesprekken en de beoordelingen die je op school en op de BPV krijgt. Hierbij horen ook de producten die je maakt voor Loopbaan en Burgerschap, taal en rekenen. Het portfolio is het uitgangspunt voor ieder coachgesprek.
Feedback
Tijdens de opleiding krijg je vrijwel dagelijks feedback tijdens coachlessen en in individuele coachgesprekken. Hierdoor weet je hoe je je ontwikkelt en wat jouw verbeterpunten zijn.
Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren
De BPV (stage) vindt één keer per maand plaats en bestaat uit een week interne scholing op een kazerne in het land. Tijdens je verblijf bij Defensie draagt Defensie zorg voor je huisvesting en voeding. De reis tussen je woon/verblijfplaats en de militaire stagelocatie maak je met je studentenreisproduct.
Je krijgt les van militaire instructeurs in een praktijkgerichte omgeving. In het eerste jaar doe je 10 keer BPV, waarbij je per dag ongeveer 12 uur bezig bent. Tijdens de BPV worden jouw vorderingen bijgehouden in een portfolio. Wat je hebt behandeld, wordt afgetekend door een militaire leermeester/instructeur. Naast deze uitdagende praktijkomgeving krijg je een BPV-vergoeding per deelgenomen BPV-week
Beroepsgericht leren
In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom. Je wordt opgeleid tot zelfstandig beginnend beroepsbeoefenaar en de examinering aan het eind van de opleiding richt zich op de werkprocessen.
Tussentijds vinden, naar aanleiding van het eigen portfolio, beoordelingen plaats tijdens de coachgesprekken. Om te bepalen of je voldoende leert vragen we je steeds meer jezelf te beoordelen over hoe je iets hebt gedaan, welke resultaten je kunt halen en wat je ervoor nodig hebt om de resultaten te bereiken.
Specifieke voorzieningen
Je krijgt van Defensie een uitrustingspakket. Hierin zit onder meer een uniform dat gedurende de lestijden afwisselend met het sporttenue wordt gedragen. Je moet sportkleding van school aanschaffen. Omdat een deel van de lesstof digitaal wordt aangeleverd, moet je vanaf het begin van het schooljaar tijdens de lessen de beschikking hebben over een laptop.
Locatie Kranenburg
Kies je voor een Defensie- of een beveiligingsopleiding in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten zoals een sporthal, een fitnessruimte, vaardigheidsbaan, appèlplaats, technische praktijkruimte (werkplaats) met militaire voertuigen en observatieposten voor compound training. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding.
Activiteiten in de praktijk
Binnen dit Landschap maak je kennis met beveiligers, politie, handhavers/toezichthouders en Defensiemedewerkers. Zij zijn verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving. Met hen organiseren we het hele jaar door verschillende activiteiten. Deze variëren van ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion en het beveiligen van evenementen tot een honden- of marinierstraining. Ook worden samen met de ME gijzelingen gesimuleerd. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de perfecte kans om kennis te maken met meerdere veiligheidsberoepen!
Officiële samenwerkingspartners
Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee en beveiligingsbedrijven. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Het biedt ook de mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende stageplaatsen.
Toelating
Vooropleidingseisen
Aanvullende toelatingseisen
Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)
Verplichte intakeactiviteiten
Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of beroepspraktijkvorming (BPV, stage) vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Zo weet je zeker of het zinvol is om met deze opleiding te starten. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.
Studiekosten
Naast het lesgeld betaal je het eerste leerjaar voor lesmateriaal (o.a. boeken, licenties en verbruiksmaterialen) en deelname aan activiteiten (bijvoorbeeld excursies, introductiekamp en buitenschoolse activiteiten) ongeveer € 420,-. Voor de sportkleding betaal je eenmalig € 110,-. De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7855.
Je kunt solliciteren bij Defensie voor een functie als beroepsmilitair en hier andere beroepsopleidingen volgen. Ook kun je kiezen voor een vervolgopleiding op niveau 3.
Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.
Aanmelden via CAMBO
Je moet jezelf aanmelden met jouw DigiD. Zorg er dus voor dat je die hebt.
DigiD in bezit?
Je wordt doorverwezen naar de website van centraal aanmelden MBO (CAMBO). Het grootste gedeelte van jouw gegevens zijn al ingevuld. Check goed of al jouw gegevens kloppen voordat je je aanmelding indient. Succes!
Nog geen DigiD?
Vraag deze dan eerst aan via www.digid.nl. Let op: dit duurt een aantal dagen. Kan je deze echt niet aanvragen, bijvoorbeeld omdat je geen BSN-nummer hebt, dan helpen wij jou graag verder tijdens kantooruren via het informatienummer op 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Numerus fixus?
Wil je versneld aanmelden voor een numerus fixus opleiding en heb je nog geen DigiD en wil je de boot niet missen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met ons via het informatienummer 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Kies hieronder je gewenste leerweg en locatie om verder te gaan.
Voor deze opleiding zijn er op de gekozen locatie helaas geen plekken meer beschikbaar.
Je kunt kiezen voor een andere locatie of voor een andere opleiding.
Of wil je een studiekeuzegesprek?
Vul dan hieronder jouw naam, e-mailadres en telefoonnummer in.
Een studieloopbaanadviseur neemt z.s.m. contact met je op.
Bedankt. We nemen z.s.m. contact met je op!