Handel drijven leer je niet alleen uit boeken: dat is de gedachte achter de nieuwe pop-upwinkel van Landstede MBO in Raalte, waar studenten praktijkervaring opdoen. Woensdag is de winkel onder grote belangstelling officieel geopend. ,,Heel blij dat we deze kans krijgen.”

Zodra de levensgrote groene stekker in het stopcontact gaat, klinkt er applaus aan de Markstraat in Raalte. De nieuwe pop-upstore van Landstede MBO is daarmee namelijk officieel een feit. Een langgekoesterde wens van de school gaat in vervulling. En dat is ook voor de studenten mooi nieuws.

Blij met kans

,,Ik vind het echt super leuk”, zegt Amber Temmink. Ze studeert Ondernemer Handel op Landstede MBO en hoopt door middel van de pop-upstore veel te leren, maar zeker ook te ontdekken. ,,Op deze manier ga ik er ook achter komen of deze opleiding, en dit wereldje, iets voor mij is.”

Haar studiegenoot Robin Buis sluit zich daar bij aan: ,,Ik hoop dat het een succes wordt”, zegt ze enthousiast. ,,Het blijft natuurlijk iets nieuws, dus het is voor iedereen afwachten of het aanslaat. Wordt het niks, dan is dat zo. Maar wij zijn in ieder geval heel blij dat we deze kans krijgen.”

De studenten zijn vooral verantwoordelijk voor de verkoop van duurzame producten. Denk daarbij aan huidverzorgingsmiddelen, ledlampen, papier en speelgoed. Het overige deel is voor UPVolt, waar energie-oplossingen met behulp van zonnepanelen en warmtepompen worden aangeboden. De student speelt daarin niet echt een rol, maar leert vooral door goed te luisteren.

Van spanning is tot hun geluk geen sprake bij de studenten. ,,We zijn wel wat gewend van onze bijbaantjes, daar doe je ook wel wat ervaring op”, meent Robin. ,,En ik werk ook in de horeca, dus ik kom genoeg in contact met mensen. Ik denk dat het allemaal wel goed komt”, stelt Amber.

Rijkere leeromgeving

Want hoe je het ook wendt of keert; de werkvloer is toch wat anders dan de schoolbanken. In de praktijk komt er vaak veel meer bij kijken dan enkel theorie. En dat is nou precies wat de school de studenten graag wil laten zien.

,,Het zorgt voor een veel rijkere leeromgeving, dat maakt studeren sowieso al leuker”, vindt directeur Gerdien Pastink. ,,In de praktijk voel je waarom jouw werkzaamheden ertoe doen. Het levert besef op: ‘Hiervoor studeer ik’.”

Daarbij noemt ze verpleegkundestudenten - die praktijkervaring opdoen in de zorg - als voorbeeld. ,,Studenten kunnen uit een boekje leren hoe ze een steunkous aan moeten doen. Of ze oefenen op een pop. Maar het in real life doen maakt het veel echter. Je traint je skills breder, communicatief ook. Het is zo veel meer dan theorie uit een boek.”

Goed gevuld centrum

De studenten zijn op woensdag- en donderdagochtend aanwezig in de winkel. De rest van de tijd wordt de zaak draaiende gehouden door verduurzamingsbedrijf UpVolt. Dat is het bedrijf waarmee de mbo-instelling de handen ineen heeft geslagen voor het nieuwe project.

De winkel werd onder toeziend oog van wethouder Breun Breunissen geopend. Ook hij is blij met het leerproject van de school. ,,Allereerst opent er weer een nieuwe winkel in Raalte. Alleen dat vind ik al heel mooi aan dit project, want we willen het centrum goed gevuld houden”, zegt hij. ,,Maar ik vind het ook bijzonder dat studenten met een bedrijf gaan samenwerken. Daardoor houden ze zich nu al heel direct bezig met handel in de praktijk. Wij denken dat het heel inspirerend kan zijn.”

De winkel is vanaf nu geopend. De studenten zullen op woensdag en donderdag elke ochtend te vinden zijn in hun ‘Duurzaamheidscentrum’.