Wet vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het beroepsonderwijs

Sinds 1 augustus is er een landelijk toelatingsrecht voor studenten die zich aanmelden voor een mbo-opleiding voor het schooljaar 2018-2019. Als je je voor 1 april 2018 aanmeldt, kun je geplaatst worden in de opleiding van je eerste keuze. Voorwaarde is wel dat je voldoet aan de juiste vooropleidingseis en eventueel aanvullende toelatingseisen, én dat je meedoet aan de verplichte intakeactiviteiten. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je een uitnodiging voor het plaatsingsgesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we samen met jou of de opleiding die je wilt doen, ook het beste bij je past. Weet je nog niet precies wat je wilt en wil je je eerst beter oriënteren, vraag dan een studiekeuzeadvies aan.

De best passende opleiding
Na het plaatsingsgesprek en eventueel andere intakeactiviteiten ontvang je een brief/e-mail van de opleiding. Hierin staat dat je geplaatst bent of je krijgt het advies om samen te kijken naar een opleiding die beter bij je past. In een enkel geval zal de opleiding je niet kunnen plaatsen. Reden hiervoor kan zijn dat je niet voldoet aan de toelatingseisen of dat de gekozen opleiding al vol is. Dit is dan al tijdens het plaatsingsgesprek met jou besproken. In alle gevallen kijken we dan samen naar een andere passende opleiding.

Natuurlijk doen we ook onze uiterste best voor je als je je ná 1 april hebt aangemeld, of als je niet hebt deelgenomen aan verplichte intakeactiviteiten. Ook dan gaan we zo snel mogelijk met je in gesprek om te kijken welke opleiding het beste past bij jouw ideeën en talenten. En dat kan nog steeds de opleiding van je eerste keuze zijn.

Alles op een rijtje
Nog niet alle aspecten van de wet zijn op dit moment bekend. Daarom kunnen we je hier helaas nog niet alle belangrijke en handige informatie geven.
Maar houd deze pagina in de gaten, want zodra er nieuws is zullen we dat hier plaatsen!
Denk hierbij aan:
- Een overzicht van opleidingen die een beperkt aantal opleidingsplekken hebben (numerus fixus)
- Een overzicht van opleidingen die aanvullende toelatingseisen hanteren
- Een overzicht van de verplichte intakeactiviteiten

(10-10-2017)