22 jul 2020

Verpleegkunde en Verzorgende IG: leren in én over de dagelijkse praktijk

Onze studenten Verpleegkunde en Verzorgende-IG hebben de afgelopen maanden in, maar ook óver de dagelijkse praktijk geleerd. Toen de coronacrisis uitbrak, ontwikkelde docent Monique Meurs samen met haar collega’s een online leerwerkmodule over het virus. Deze module bleek dé tool om vanuit huis alle kanten van de zorg te leren kennen.

Tijdens de module leerden studenten alles over het virus en gingen ze aan de slag met verpleegtechnische handelingen, zoals het toedienen van zuurstof. Maar dat niet alleen. “We keken ook naar de begeleiding van patiënten en hun naasten. Daarnaast spraken we over ethische vraagstukken. Wat doe je bijvoorbeeld als de handschoenen op zijn en je toch een coronapatiënt moet behandelen?” 

Onderwijs en praktijk 
Dankzij de module konden studenten tijdens de coronacrisis gewoon doorleren. Sommige studenten hadden hier weinig tijd voor, omdat ze druk waren met stage of werk. Zij gebruikten de opdrachten vooral als steuntje in de rug. Onderwijs en praktijk kwamen hierdoor als vanzelf samen. Zo was er een opdracht die ging over het bepalen van je grenzen. Ook de opdrachten over preventie, hygiëne en crisissituaties bleken heel waardevol. Sommige opdrachten werden uitgewerkt in de vorm van een infographic.”  

 

Leerzaam 
Of er in de toekomst meer van deze leerwerkmodules worden ontwikkeld binnen Gezond & Wel? Dat weet Monique nog niet. “Ik zou het wel heel graag willen. Dat je van de actuele praktijk veel kunt leren, heeft onze module in ieder geval bewezen!”