10 mrt 2017

Jongeren en politiek: een onmogelijke combi?

Bij elke verkiezing speelt weer de vraag: hoe betrek je jongeren meer bij de politiek? En hoe belangrijk is dat eigenlijk? Studenten van de opleiding Mediaredactie van Landstede interviewen gastdocenten en elkaar over deze vraag. Voor veel jongeren lijkt politiek saai en een ver-van-mijn-bed-show. Moderne, snelle communicatiemiddelen en presentatoren als Tim Hofman met zijn Youtube-kanaal #BOOS maken het wel iets minder onaantrekkelijk.

Politiek ervaren
Het is een gemêleerd gezelschap, de Mediaredactieklas van Landstede op het Stadionplein. Onder de 27 studenten is er een GroenLinkser die aan de Jongerenraad van Zwolle deelneemt.
Toch doet docent Pieter Jansen een poging met een vernieuwend en aansprekend leerwerkproject Politiek. Gastdocenten zijn Birgit Michies (docent verpleegkunde en raadslid PvdA Zwolle), Nieke Jansen (programmamanager Identiteit en fractievoorzitter GroenLinks Kampen) en Jan Loeffen (directeur Bedrijfsvoering en voorzitter afdelingsbestuur VVD Zwolle). Zij brengen, samen met plaatsvervangend raadsgriffier Herman Veraart van de gemeente Zwolle, in acht lessen zo objectief mogelijk de studenten de fijne kneepjes van de politiek bij. Rond de Tweede Kamerverkiezingen leren de mediaredacteuren in opleiding alles over de staatsinrichting van Nederland, de politieke partijen en hun uitgangspunten.

Alles is politiek
‘Het leven is politiek’, stelt Birgit. ‘Van het begin tot het eind. Het zorgstelsel, het recht op een basisinkomen, werkgevers- en werknemersrechten en -plichten, studiemogelijkheden, openingstijden horeca, AOW en pensioen, een voltooid leven, noem maar op: het is allemaal politiek. En daar kun je als jongere invloed op uitoefenen door te stemmen.
Jullie kunnen meebepalen hoe de wereld er over vijftig, of honderd jaar uitziet.’