20 apr 2022

Betekenisvol onderwijs voor mbo studenten Pedagogisch Werk

Eerstejaars studenten van de opleiding Pedagogisch Werk van Landstede MBO en het Deltion College hebben vorige week kennisgemaakt met de buitenschoolse opvang. In samenwerking met kinderopvangorganisaties Doomijn, Partou en Prokino werd de BSO-dag georganiseerd.

De BSO-dag is een jaarlijks evenement waarin onderwijs en het werkveld samenkomen. Studenten leerden over talentontwikkeling, ontvingen informatie over regelgeving en deden inspiratie op voor leuke activiteiten. “Ik volgde workshops over verhalen vertellen en dansen”, vertelt student Laura Lok. “Normaal zou ik niet zo snel voor deze thema’s kiezen, maar juist daardoor heb ik allerlei nieuwe ideeën gekregen.”


Kennismaken met de BSO
Voor Doomijn, Partou en Prokino was de BSO-dag een mooie kans om te laten zien wat het werken bij de buitenschoolse opvang inhoudt. “Ik kwam erachter dat je meer doet dan alleen oppassen”, zegt Laura. “Je bent er voor kinderen als ze ergens tegenaan lopen en volgt hun ontwikkeling. Dat vind ik interessant. Ik wil later graag met 0- tot 4-jarigen werken, maar misschien ga ik dat voor de afwisseling combineren met de BSO. Vandaag heb ik gehoord dat dit kan.”


Verbinding met het werkveld
Tijdens de BSO-dag wordt de verbinding gelegd met het werkveld. Dat is kenmerkend voor de opleiding Pedagogisch Werk. “Onze studenten hebben behoefte aan betekenisvol onderwijs. Daarom combineren we de theorie met de praktijk”, zegt Mattias Wuarbanaran, coach en docent bij Landstede MBO. “Studenten krijgen bijvoorbeeld les over het organiseren van activiteiten en gaan dat vervolgens zelf doen op een basisschool. Ook lopen ze vanaf het eerste jaar stage.”


Beroepshouding
Door veel in de praktijk bezig te zijn, maken studenten meters en ontwikkelen ze de juiste beroepshouding. “Dat is belangrijk, zeker in deze sector”, aldus Mattias. “Het werken met kinderen vraagt om een zorgvuldige aanpak en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Door studenten goed te begeleiden, helpen we ze bij de benodigde vaardigheden.”


Baangarantie
Beschikken studenten eenmaal over deze vaardigheden, dan vinden ze vrijwel zeker een baan. “De tekorten in de sector zijn groot. Studenten kunnen bijvoorbeeld aan de slag als onderwijsassistent op een school, pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf of gespecialiseerd pedagogisch medewerker bij een zorgboerderij. Sommigen krijgen zelfs tijdens de opleiding al een contract. Als de motivatie er is, komen de kansen vanzelf.”


Jongeren die geïnteresseerd zijn in de opleiding Pedagogisch Werk kunnen zich nog aanmelden voor een meeloopdag. Meer informatie is te vinden op www.meelopenlandstedembo.nl.