Musicalperformer

Artiesten

Houd jij van zingen, dansen en acteren en ben je ondernemend? Dan is de opleiding Musicalperformer iets voor jou. Als musicalperformer werk je mee aan commerciële producties, voorstellingen en evenementen en ben je deel van een grote en/of kleine groep spelers. Tijdens je werk kun je in meerdere voorstellingen actief zijn. Dit betekent dat je als professioneel musicalperformer mentaal en lichamelijk fit moet zijn. Ook is het belangrijk dat je om kunt gaan met druk en tegenslag in deze commerciële wereld.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Aandacht voor zang, dans én ondernemend gedrag

Om dit te bereiken besteden we in je opleiding natuurlijk veel aandacht aan zang, dans en acteren. Daarnaast werken we ook hard aan je ondernemende gedrag, je communicatieve vaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling. Verder komen vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaanontwikkeling terug in je opleiding. 

Na je opleiding kun je aan de slag in een commerciële productie, bij evenementen en binnen het entertainment bij bijvoorbeeld grote recreatiegroepen. Dit kan als werknemer, maar ook als ZZP-er. Een andere mogelijkheid is om verder te studeren aan een hbo.

Als extra bij deze mbo opleiding kun je lessen volgen bij C.I.C.K. Academie voor het behalen van een certificaat. Kijk voor meer informatie op: www.cick.nl. Het is dus geen verplichting het certificaat te volgen wanneer je aangenomen bent voor de reguliere mbo opleiding Musicalperformer van Landstede MBO.Je sterke punten

Je bent gemotiveerd, hebt doorzettingsvermogen, discipline en je kunt als teamplayer gezamenlijk een mooie productie neerzetten.

Aan het werk
 • Je toont artistieke vakbekwaamheid.
 • Je positioneert je als professioneel artiest en onderhoudt en organiseert zijn eigen (net)werk.
 • Je danst, acteert en zingt in een professionele musicalproductie.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Tijdens de opleiding volg je onderwijs op school en doe je BPV (BPV = stage) in de praktijk. Er is een breed onderwijsaanbod. Je maakt kennis met veel aspecten van het vak waarvoor je wordt opgeleid. Je oriënteert je op de inhoud van het vak, het beroep en je wordt voorbereid op de beroepspraktijkvorming (BPV).

Halverwege je opleiding rond je de algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, Leren Loopbaan en Burgerschap af. Vakinhoudelijk laat je zien dat je op beroepsbekwaam niveau de stof onder de knie hebt, zodat je vervolgens de Proeve van Bekwaamheid kunt doen.

Je volgt naast de algemene vakken, lessen in dans, drama, zang en andere specifieke musicalvakken. Daarnaast zul je regelmatig deelnemen aan voorstellingen, onder andere in het theater van Landstede MBO. Deze voorstellingen kunnen ook in het weekend of in de avonduren plaatsvinden.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Artiesten: een uniek samenwerkingsverband

Deze opleiding valt onder het kwalificatiedossier Artiesten. In de regio Zwolle kun je drie uitstroomprofielen van Artiesten volgen: Acteur en Muzikant bij Deltion College en Musicalperformer bij Landstede MBO. Deltion College en Landstede MBO werken daarin samen, zodat je zo goed mogelijk wordt voorbereid op je toekomstige vak. In welke richting dan ook! En uiteraard betrekken we hierbij zoveel mogelijk lokale en regionale theaters, festivals en andere partijen.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl)
 • Een havo- of vwo-diploma.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aanvullende toelatingseisen

 • Technische en fysieke vermogen om kunstuiting te kunnen uitvoeren en creatieve en artistieke aanleg

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Zwolle: 22
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Auditie
 • Creatief portfolio (digitaal)

Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding, word je uitgenodigd voor een plaatsingsgesprek. Aan het eind van het plaatsingsgesprek ontvang je informatie over de auditie. De auditie vormt, naast het plaatsingsgesprek en de opdracht een onderdeel van de plaatsingsprocedure.

De audities vinden plaats op vrijdag 14 februari en vrijdag 27 maart. Meer informatie over deze audities ontvang je bij het plaatsingsgesprek. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op de auditie. In de informatie die je ontvangt aan het eind van het plaatsingsgesprek lees je ook wat je wat je verder mee moet nemen aan kleding, eten en drinken.

Studiekosten

Voor je mbo-opleiding betaal je jaarlijks lesgeld wanneer je 18 jaar of ouder bent. Het Ministerie van OCW stelt jaarlijks de hoogte van dit bedrag vast. Voor het studiejaar 2018-2019 is dit €1.155,-. Dit bedrag is exclusief leermiddelen zoals boeken, danskleding, dansschoenen, make-up, een laptop. Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 8955.

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

 • Dansopleiding
 • Muziekopleiding (conservatorium, popacademie)
 • Docentenopleiding in Dans, Muziek of Theater
 • Hogeschool voor de Kunsten


Locatie
Dokterspad 2
Dokterspad 2
8025AW
Zwolle
088-850 8100

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.