Danser

Artiest

Heb jij danstalent en ben je ondernemend? Dan is de opleiding Danser iets voor jou. Als professioneel danser kun je aan de slag bij commerciële producties, entertainmentgroepen, dans- en sportscholen en culturele centra. Als danser kun je zowel individueel als in een groep werken. Tijdens je werk kun je bij meerdere producties en/of groepen werken. Dit kan in dienstverband en als ZZP-er.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Aan de slag als professioneel danser

Beroep

Heb jij danstalent en ben je ondernemend? Dan is de opleiding Danser iets voor jou. Als professioneel danser kun je aan de slag bij commerciële producties, entertainmentgroepen, dans- en sportscholen en culturele centra. Als danser kun je zowel individueel als in een groep werken. Tijdens je werk kun je bij meerdere producties en/of groepen werken. Dit kan in dienstverband en als ZZP-er. Het betekent voor jou dat je mentaal en lichamelijk fit moet zijn. Ook is het belangrijk dat je om kunt gaan met druk en tegenslag in deze commerciële wereld.

Om dit te bereiken besteden we in je opleiding natuurlijk veel aandacht aan je dans en performance. Daarnaast werken we ook hard aan je ondernemende gedrag, je communicatieve vaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling. Verder komen vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaanontwikkeling terug in je opleiding. We bieden een deel van je opleiding gezamenlijk aan met de opleiding Musicalperformer.

Na je opleiding kun je aan de slag in commerciële producties, bij dans- en sportscholen en culturele centra. Dit kan als werknemer maar ook als ZZP-er. Een andere mogelijkheid is om verder te studeren via een hbo-opleiding.Je sterke punten

Je danst wanneer en waar het maar kan. Je bent gemotiveerd, gedisciplineerd, enthousiast en geeft niet snel op. Jij kunt zelfstandig werken, maar weet ook met een team gezamenlijk een mooi evenement of boeiende voorstelling neer te zetten.

Aan het werk
 • Je toont artistieke vakbekwaamheid.
 • Je positioneert je als professioneel artiest en onderhoudt en organiseert je eigen (net)werk.
 • Je danst in een (professionele) productie.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Binnen het Landschap Vormgeving & Entertainment, waar de opleiding Danser onder valt, passen we onze manier van lesgeven zoveel mogelijk aan op de manier waarop jij het beste leert. Je leert zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Ook zit je niet vast aan één niveau. Ben je goed in een bepaald vak, dan kun je dat direct op een hoger niveau volgen. Andersom kan natuurlijk ook, als blijkt dat je ergens moeite mee hebt.

Behalve dat je veel aan het dansen bent, krijg je ook theorie en algemene vakken. De algemene vakken zijn Nederlands, Engels (en eventueel Duits), Rekenen, Leren Loopbaan en Burgerschap. Hou er rekening mee dat het een pittige studie is. De studielast is ongeveer 30% hoger dan bij een reguliere mbo-opleiding. Vaak heb je een les, training of een project in de avonduren of in het weekend. Buiten de lessen werk je verder regelmatig mee aan voorstellingen die vooral in het theater van Landstede MBO worden georganiseerd, maar ook bij leuke projecten die buiten school plaatsvinden.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken. Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een havo- of vwo-diploma.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aanvullende toelatingseisen

 • Technische en fysieke vermogen om dansuiting te kunnen uitvoeren en creatieve en artistieke aanleg

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • De numerus fixus voor het schooljaar 2019-2020 wordt binnenkort bekend gemaakt.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Auditie

Auditiedagen

Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding, word je uitgenodigd voor een plaatsingsgesprek. Aan het eind van het plaatsingsgesprek ontvang je informatie over de auditie. De auditie vormt, naast het plaatsingsgesprek en de opdracht een onderdeel van de plaatsingsprocedure.

De audities vonden plaats op zaterdag 17 februariNieuwe datum volgt.

Tijdens de auditie voor de opleiding Danser laat je zien wat je op het gebied van dans in huis hebt. Hiervoor hoef je niets voor te bereiden. Tijdens de auditie krijg je een choreografie aangeleerd. De dansstijlen voor deze dag zijn: Klassiek Ballet, Jazz/Modern en Hip Hop.
In de informatie die je ontvangt aan het eind van het plaatsingsgesprek lees je ook wat je wat je verder mee moet nemen aan kleding, eten en drinken.

Studiekosten

Voor je mbo-opleiding betaal je jaarlijks lesgeld wanneer je 18 jaar of ouder bent. Het Ministerie van OCW stelt jaarlijks de hoogte van dit bedrag vast. Voor het studiejaar 2018/2019 is dit €1.137,-. Dit bedrag is exclusief leermiddelen zoals boeken, danskleding, dansschoenen, make-up, een laptop. Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 89 57.

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

 • Dansopleiding
 • Docentenopleiding in Dans of Theater
 • Hogeschool voor de Kunsten


Locatie
Dokterspad 2
Dokterspad 2
8025AW
Zwolle
088-850 8100

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.