Allround DTP'er

Media & Vormgeving

Als allround dtp’er (medewerker grafische en multimediale opmaak) werk jij met het softwarepakket van Adobe. Met de programma’s InDesign, Photoshop, Illustrator en Muse verzorg jij de opmaak van onder meer huisstijlen, brochures, folders, posters, formulieren, advertenties, kranten, tijdschriften, boeken, verpakkingen, websites, bannersets en social media.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij zet beelden en tekst op de juiste plek

Beroep

Als allround dtp’er (medewerker grafische en multimediale opmaak) werk jij met het softwarepakket van Adobe. Met de programma’s InDesign, Photoshop, Illustrator en Muse verzorg jij de opmaak van onder meer huisstijlen, brochures, folders, posters, formulieren, advertenties, kranten, tijdschriften, boeken, verpakkingen, websites, bannersets en social media.

Het concept voor deze media is al klaar, maar jij zorgt dat de beelden en teksten op de juiste plek komen. Je doet dat zelfstandig, maar wordt hierbij wel begeleid door jouw leidinggevende. Meestal is dat de art director of vormgever. Op dit niveau voer je de opdrachten grotendeels zelfstandig uit. Soms heb je daarbij te maken met externe opdrachtgevers.

Je kunt werken bij verschillende soorten bedrijven op het gebied van media en communicatie, zoals reclamebureaus, gespecialiseerde ontwerp- en vormgevingsbureaus, webdesignbureaus, multimediabedrijven, uitgeverijen en drukkerijen.

“Ik vind het vooral een uitdaging om ideeën van anderen uit te werken tot een grafisch geheel.”
Sanne de Jong - Studente Allround DTP'er

Je sterke punten

Voor deze opleiding moet je belangstelling hebben voor de vormgeving van grafische media-uitingen. Je kunt snel, nauwkeurig en onder tijdsdruk werken. Ook heb je enig creatief inzicht. Je bent sociaal vaardig en kunt in een team samenwerken.

Aan het werk
 • Je verricht voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van een media-uiting.
 • Je realiseert media-uitingen.
Opleidingsinformatie

Volop ruimte voor je eigen ideeën

Heb je zelf ideeën voor een evenement, theaterproductie, website of ander project? Dan staan we daar natuurlijk ook voor open! We helpen je graag op weg bij het uitvoeren van je ideeën. Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wie je bent. Bovendien ontdek je zo het beste waar jouw kracht ligt. Met de juiste kennis en tips helpen wij je nóg beter te worden.

Veel praktijk

In het Landschap Vormgeving & Entertainment mag je veel oefenen en ervaren. Soms doe je dat met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig aan de slag met opdrachten van echte klanten. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan en leer je hoe belangrijk het is om rekening te houden met bijvoorbeeld deadlines, budgetten en promotie.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Medewerker DTP (niveau 2)
 • Diploma Medewerker Sign (niveau 2)
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Harderwijk: 8
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Portfolio
 • Thuisopdracht
 • Intakedag

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en verwerkingsmateriaal voor producten die je maakt. Dit bedrag is exclusief leermiddelen zoals boeken, een laptop en de studiekosten die zijn vastgesteld door het Ministerie van OCW.

Voor meer informatie over studiekosten voor deze opleiding kun je bellen naar 088-850 78 00.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.