Militaire Bedrijfsautotechnicus

Veiligheid & Vakmanschap

Stel je voor: je werk is sleutelen aan diverse militaire wiel- en/of rupsvoertuigen. En het kan maar zo zijn dat je binnen afzienbare tijd niet in je werkplaats, maar in een militair basiskamp in een ver land moet werken. Of je gaat mee op een missie om te zorgen dat de pantservoertuigen en gemotoriseerde gereedschappen blijven functioneren.Leerweg
BOL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
Sleutelen in een ver land

Beroep

Stel je voor: je werk is sleutelen aan diverse militaire wiel- en/of rupsvoertuigen. En het kan maar zo zijn dat je binnen afzienbare tijd niet in je werkplaats, maar in een militair basiskamp in een ver land moet werken. Of je gaat mee op een missie om te zorgen dat de pantservoertuigen en gemotoriseerde gereedschappen blijven functioneren.

De opleiding Militaire Bedrijfsautotechnicus is opgezet in nauwe samenwerking met Defensie. Dat betekent dat je je specialiseert in het onderhoud, het repareren en in bedrijf houden van militaire vrachtwagens, terreinwagens en rupsvoertuigen. Naast de lessen in bedrijfsautotechniek krijg je een uitdagend sportprogramma en militaire lessen.

Als je deze opleiding met succes afrondt, ben je onder bepaalde voorwaarden zelfs verzekerd van een functie als militair bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht.Je sterke punten

Kun je goed samenwerken in teamverband, ben je sportief en heb je doorzettingsvermogen? Dan is deze opleiding mogelijk iets voor jou. Naast deze punten moet je ook een beetje tegen een stootje kunnen. Fysieke en mentale belastbaarheid is namelijk heel belangrijk. Behalve fitheid moet je ook zorgvuldig kunnen werken. Jij zorgt er straks namelijk voor dat jouw collega-militairen niet met kapotte voertuigen op gevaarlijke plekken stil komen te staan.

Aan het werk
 • Je voert onderhoud uit aan bedrijfsauto’s.
 • Je voert reparaties uit aan bedrijfsauto’s.
 • Je voert militaire basisvaardigheden uit.
 • Je voert coördinerende taken uit.
 • Je voert militaire beveiligingstaken uit.
 • Je voert basistechnische en basislogistieke vaardigheden uit.
Opleidingsinformatie

Wat kun je van de opleiding verwachten?

 • Je doet je beroepspraktijkvorming (BPV = stage) bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht of Koninklijke
  Luchtmacht, al naar gelang de beschikbaarheid, zodat je een goed beeld van Defensie krijgt.
 • Je hebt gemiddeld acht uur per week sport, zodat je voldoende kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen opbouwt om militair te worden.
 • Naast de normale lessen krijg je militaire lessen.
 • Sluit je de opleiding met goed gevolg af, dan heb je een grote kans op een baan bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht.
 • Je BAT examen leg je af bij het I.B.K.I. (Innovam Branche Kwalificatie-Instituut, exameninstelling voor de automobielsector)

Locatie Kranenburg

Kies je voor een Defensie- of een beveiligingsopleiding in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten zoals een sporthal, een fitnessruimte, vaardigheidsbaan, appèlplaats, garage met militaire voertuigen en observatieposten voor compound training. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding.

Officiële samenwerkingspartners

Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee, Beveiligingsbedrijven. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Het biedt ook de mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende beroepspraktijkwerkplekken (= stage).

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Harderwijk: 10
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag
 • Voorlichtingsbijeenkomst
 • Intakedag
 • Sport Medisch Advies

Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of BPV vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Zo weet je zeker of het zinvol is om met deze opleiding te starten. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.

Studiekosten

Naast het lesgeld betaal je het eerste leerjaar voor lesmateriaal (o.a. boeken, licenties en verbruiksmaterialen) en deelname aan activiteiten (bijvoorbeeld excursies, introductiekamp en buitenschoolse activiteiten) ongeveer € 1015,-. Voor de sportkleding betaal je eenmalig €110,- .De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7855.

Vervolgopleiding

Je kunt solliciteren bij Defensie voor een functie als bedrijfsautotechnicus of een niveau 3 opleiding volgen.Locatie
Kranenburg
Mecklenburglaan 3
3843BN
Harderwijk
088-850 7855