Beveiliger

Orde & Veiligheid

Je houdt toezicht door te surveilleren en om te zien of er zaken gebeuren die niet de bedoeling zijn. Als dat wel zo is, geef je dat door aan een centrale meldpost. Maar het kan ook zijn dat je de politie, brandweer of ambulance alarmeert. Zo probeer je problemen vooraf te voorkomen.Leerweg
BOL
Duur
2 jaar
Niveau
2
In Raalte start de opleiding alleen bij voldoende deelname. Meeloopdagen en verplichte intakeactiviteiten voor Raalte vinden plaats in Zwolle.
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Beveiligers zijn overal nodig

Beroep

Je houdt toezicht door te surveilleren en om te zien of er zaken gebeuren die niet de bedoeling zijn. Als dat wel zo is, geef je dat door aan een centrale meldpost. Maar het kan ook zijn dat je de politie, brandweer of ambulance alarmeert. Zo probeer je problemen vooraf te voorkomen. Helaas is het soms eigenlijk al te laat en moet je ingrijpen. Bijvoorbeeld bij criminaliteit, een brand of een ongeluk. Jouw taak is dan de schade te beperken en eventueel hulp in te schakelen van anderen. Je durft dan de leiding te nemen.

Beveiligers zijn overal nodig. Je kunt dus op verschillende plekken werken, van evenemententerreinen tot kantoren. Bijvoorbeeld als objectbeveiliger, evenementenbeveiliger, luchthavenbeveiliger, detentietoezichthouder, mobiele surveillant of winkelsurveillant. Je werkplek kies je zelf.

Deze opleiding start met het basisdeel Beveiliger (niveau 2). Tijdens de opleiding kijken we samen of je geschikt bent om het profiel Coördinator (niveau 3) tegelijkertijd of na je opleiding te volgen. Naast het basisdeel bieden wij keuzedelen aan. We hebben nauw contact met het bedrijfsleven, zodat de keuzedelen een verdieping of verbreding zijn van je toekomstige beroep.Je sterke punten

Je hebt goede communicatieve en sociale vaardigheden en je kunt goed tegen stress. Je conditie is goed, en anders ben je bereid hieraan te werken. Je bent zelfstandig, daadkrachtig, een doorzetter. In samenwerken ben je goed en je vindt het ook leuk om met mensen om te gaan. Je bent klantvriendelijk, diplomatiek, betrouwbaar en vertrouwelijke informatie is bij jou in goede handen.

Aan het werk
 • Je houdt preventief toezicht op de veiligheid.
 • Je treedt repressief op; onder bepaalde omstandigheden moet je mensen die je verdenkt van het plegen van een strafbaar feit als verdachte aanhouden.
 • Je voert dienstverlenende werkzaamheden uit.
Opleidingsinformatie

Officiële samenwerkingspartners

Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee, Veiligheidsacademie Noordwest Veluwe en beveiligingsbedrijven. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. We kunnen hierdoor ook sneller inspelen op veranderingen in de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende beroepspraktijkwerkplekken (= stage).

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Meeloopdag
 • Sportactiviteit
 • Individueel plaatsingsgesprek
 • Elevator pitch
 • Rollenspel

Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of BPV vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Zo weet je zeker of het zinvol is om met deze opleiding te starten. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.

Studiekosten

Voor informatie over studiekosten kun je bellen met:

 • 088-850 79 19 (Harderwijk)
 • 088-850 82 00 (Raalte)
 • 088-850 84 00 (Zwolle)
Locaties
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Kranenburg
Mecklenburglaan 3
3843BN
Harderwijk
088-850 7855

Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.