Aankomend Onderofficier Eerste Bedrijfsautotechnicus

Veiligheid & Vakmanschap

Het onderhoud van militaire voertuigen gebeurt deels door de gebruikers zelf. Wordt het onderhoud of de reparatie te complex? Dan zijn er experts nodig. Daarom zijn er bij de hersteleenheden van Defensie ook eerste bedrijfsautotechnici nodig. Als onderofficier bedrijfsautotechnicus start je als groepscommandant/monteur. Je functioneert dan als monteur, maar geeft ook leiding. Zo moet je bijvoorbeeld ook als instructeur en eventueel als patrouillecommandant kunnen optreden in een uitzendgebied. Daar krijg je door het intensieve gebruik vaker te maken met defecte voertuigen.Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
Voor complexe reparaties zijn experts nodig!

Je geeft adviezen en verleent assistentie aan commandanten en gebruikers over hoe ze de voertuigen moeten inzetten, gebruiken en onderhouden. Ook verzorg je de militaire opleiding en de onderdeelsvorming van je groep. Je bent verantwoordelijk voor het aan jou toevertrouwde materieel, zoals de voertuigen, de wapens en het gereedschap. Als je deze opleiding met succes afrondt, ben je onder bepaalde voorwaarden zelfs verzekerd van een functie als militair bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht.Je sterke punten

Je bent geïnteresseerd in techniek. Je werkt systematisch en doelgericht en weet wat je doet duidelijk en helder over te brengen. Je kunt goed samenwerken, bent stressbestendig en durft verantwoordelijkheid te dragen.

Aan het werk
 • Je voert onderhoud uit aan bedrijfsauto’s.
 • Je voert reparaties uit aan bedrijfsauto’s.
 • Je stelt een diagnose aan bedrijfsauto’s.
 • Je voert militaire basisvaardigheden uit.
 • Je voert coördinerende taken uit.
 • Je voert militaire beveiligingstaken uit.
 • Je voert basistechnische en basislogistieke vaardigheden uit.
Opleidingsinformatie

Wat kun je van de opleiding verwachten?

 • Je doet je beroepspraktijkvorming (BPV = stage) bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht of Koninklijke Luchtmacht, al naar gelang de beschikbaarheid, zodat je een goed beeld van Defensie krijgt.
 • Je hebt gemiddeld acht uur per week sport, zodat je voldoende kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen opbouwt om militair te worden.
 • Naast de normale lessen krijg je militaire lessen.
 • Sluit je de opleiding met goed gevolg af, dan heb je een grote kans op een baan bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht.
 • Je EBAT-examen leg je af bij het I.B.K.I. (Innovam Branche Kwalificatie-Instituut, de exameninstelling voor de automobielsector)

Persoonlijke begeleiding

Je kunt rekenen op persoonlijke aandacht en deskundige begeleiding. Je coach begeleidt je tijdens de opleiding. Vooral tijdens periode 1 van de opleiding helpt de coach je wegwijs te worden in de opleiding. Je kunt bij je coach terecht met al je vragen. Iedere week zijn er coach-activiteiten in je klas, daarnaast heb je aan het einde van iedere periode een individueel gesprek. Daarbuiten is het altijd mogelijk om een individueel gesprek met je coach aan te vragen. Naast je coach van Landstede MBO heb je ook een militaire instructeur als coach en een vakcoach die je begeleidt op het gebied van bedrijfsautotechniek. Je militaire coach let met name op je ontwikkelingen als aankomend militair. Bij moeilijkheden tijdens de opleiding, kun je gebruik maken van extra begeleiding. Deze begeleiding kun je aanvragen bij je coach.

Locatie Kranenburg

Kies je voor een Defensie- of een beveiligingsopleiding in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten zoals een sporthal, een fitnessruimte, vaardigheidsbaan, appèlplaats, garage met militaire voertuigen en observatieposten voor compound training. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding.

Activiteiten in de praktijk

Binnen dit Landschap maak je kennis met beveiligers, politie, handhavers/toezichthouders en Defensiemedewerkers. Zij zijn verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving. Met hen organiseren we het hele jaar door verschillende activiteiten. Deze variëren van ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion en het beveiligen van evenementen tot een honden- of marinierstraining. Ook worden samen met de ME gijzelingen gesimuleerd. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de perfecte kans om kennis te maken met meerdere veiligheidsberoepen!

Officiële samenwerkingspartners

Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee, Beveiligingsbedrijven. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Het biedt ook de mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende beroepspraktijkwerkplekken (= stage).

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg (tl, gl of kb).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Harderwijk: 10
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag
 • Voorlichtingsbijeenkomst
 • Intakedag
 • Sport Medisch Advies

Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of BPV vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Zo weet je zeker of het zinvol is om met deze opleiding te starten. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.

Studiekosten

Naast het lesgeld betaal je het eerste leerjaar voor lesmateriaal (o.a. boeken, licenties en verbruiksmaterialen) en deelname aan activiteiten (bijvoorbeeld excursies, introductiekamp en buitenschoolse activiteiten) ongeveer € 860,-. Voor de sportkleding betaal je eenmalig € 110,-. De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7855.

Vervolgopleiding

Je kunt solliciteren bij Defensie voor een functie als beroepsmilitair of kiezen voor een vervolgopleiding zoals:

 • Diagnose Technicus (niveau 4)
 • Werkplaatsmanager Mobiliteitsbranche Personenauto’s (niveau 4)


Locatie
Kranenburg
Mecklenburglaan 3
3843BN
Harderwijk
088-850 7855