Verspaner

Metaalbewerking

Sommige metalen producten vragen om enorm veel precisie. Als verspaner maak jij zulke onderdelen. Onderdelen voor motoren of medische instrumenten moeten tot op de millimeter nauwkeurig passen. Of zelfs nóg nauwkeuriger, want ook bijvoorbeeld een tandartsboor is een instrument vol precisie-onderdelen, die naadloos in elkaar moeten passen om als een zonnetje te kunnen lopen.Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Wij bieden het onderwijs op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden
Niveau
2
Plaats

Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.

  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Tot op de millimeter nauwkeurig

Onder het ‘verspanen’ vallen allerlei bewerkingstechnieken, zoals draaien, frezen, slijpen en polijsten. Daarmee kun je producten zó bewerken dat ze precies de juiste vorm en maat hebben. Voorbeelden van materialen die je bewerkt zijn: roestvast staal, aluminium, keramiek, titanium en speciale kunststoffen. Daarbij gebruik je handbediende en ook volautomatische computergestuurde CNC-machines.Je sterke punten

Je werkt zorgvuldig en nauwkeurig, en je gaat voor de hoogste kwaliteit. Je kunt zelfstandig werken en goed met anderen communiceren over wat je doet. Sommige bewerkingen zijn complex dus ook creativiteit, concentratie en ruimtelijk inzicht zijn belangrijk. Kom je een probleem tegen? Dan kom jij snel met een goede oplossing. Je houdt van techniek en technologie, en wilt daarin steeds wat nieuws leren.

Aan het werk
  • Je bewerkt materialen.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Werkgevers hebben grote behoefte aan zelfstandige mensen die hun eigen werk kunnen controleren. Om ervoor te zorgen dat je flexibel en breed inzetbaar bent, maak je kennis met verschillende verspaningstechnieken, zelfs computergestuurd (CNC).

Iedereen leert hierbij op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

Praktijkleren

De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer bij een SBB-erkend leerbedrijf. Daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepenveld.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door in overleg naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien dat je ook over veel pneumatische kennis beschikt.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel plaatsingsgesprek.
  • Meeloopdag.
  • AMN Talentenscan

Studiekosten

Voor deze BBL-opleiding worden de studiekosten door het bedrijf of De Techniek Academie betaald. Dit is exclusief de aanschaf van een voor de opleiding geschikte laptop. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie. Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 7897.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.