Verspaner

Metaalbewerking

Sommige metalen producten vragen om enorm veel precisie. Onderdelen voor vliegtuigen moeten tot op de millimeter nauwkeurig passen. Of zelfs nog nauwkeuriger. Want ook bijvoorbeeld een tandartsboor is een instrument vol precisie-onderdelen, die naadloos in elkaar moeten passen. Anders gebeuren er ongelukken! Als verspaner maak jij zulke onderdelen en producten.Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Tot op de millimeter nauwkeurig

Onder het ‘verspanen' vallen allerlei bewerkingstechnieken zoals draaien, frezen, slijpen en polijsten. Daarmee kun je metalen producten zo bewerken dat ze precies de juiste vorm en maat hebben. De materialen die je bewerkt zijn bijvoorbeeld roestvast staal, aluminium, keramiek, titanium en speciale kunststoffen. Daarbij gebruik je handbediende en ook volautomatische (computergestuurde) machines.Je sterke punten

Je werkt zorgvuldig en nauwkeurig, en je gaat voor de hoogste kwaliteit. Je kunt zelfstandig werken, en goed met anderen communiceren over wat je doet. Sommige bewerkingen zijn complex dus ook creativiteit, concentratie en ruimtelijk inzicht zijn belangrijk. Kom je een probleem tegen? Dan kom jij snel met een goede oplossing. Je houdt van techniek en technologie, en wilt daarin steeds wat nieuws leren.

Aan het werk
  • Je bewerkt materialen.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Werkgevers hebben grote behoefte aan zelfstandige mensen die hun eigen werk kunnen controleren. Om ervoor te zorgen dat je flexibel en breed inzetbaar bent, maak je kennis met verschillende verspaningstechnieken, zelfs computergestuurd (CNC). Deze BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer bij een erkend leerbedrijf of De Techniek Academie.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door in overleg naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien ook over veel pneumatische kennis te beschikken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek
  • Meeloopdag

Studiekosten

Voor deze BBL-opleiding worden studiekosten door het bedrijf of De Techniek Academie betaald, net als je salaris. Alle opleidingen binnen het Landschap Techniek & Innovatie werken met laptops. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.