Technicus Mechatronica Systemen

Mechatronica

Liften, machines in fabrieken, bandtransportsystemen: dit soort apparaten bestaan eigenlijk uit meerdere losse componenten, die slim samenwerken. Ze maken vaak gebruik van allerlei soorten technieken, zoals elektrotechniek, hydrauliek, besturingstechniek, meet- en regeltechniek.Leerweg
BOL/BBL
Duur
3-4 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
Geen techniek kent nog geheimen voor jou

Beroep

Liften, machines in fabrieken, bandtransportsystemen: dit soort apparaten bestaan eigenlijk uit meerdere losse componenten, die slim samenwerken. Ze maken vaak gebruik van allerlei soorten technieken, zoals elektrotechniek, hydrauliek, besturingstechniek, meet- en regeltechniek. Als Technicus Mechatronica Systemen denk jij dit soort apparaten uit en je bent bij het hele productieproces betrokken: van idee, ontwerp tot ingebruikname. Jij hebt verstand van veel soorten technieken. Daardoor ben jij een veelzijdige technicus die voor elke uitdaging een goede oplossing kan verzinnen en uitwerken.

Is een apparaat klaar? Dan zorg je er vaak voor dat deze op de uiteindelijke locatie wordt afgebouwd en getest. Je hebt meestal een zelfstandige functie, waarbij je collega’s kunt aansturen. Ook onderhoud je vaak het contact met de klanten. Je zorgt bovendien dat het werk gezond en veilig gebeurt, en dat de kwaliteit van het allerhoogste niveau is. Na deze opleiding kun je werken bij elektrotechnische bedrijven en metaalbedrijven die gespecialiseerd zijn in industrie en apparatenbouw. Dit kunnen kleine en heel grote bedrijven zijn. Soms maken ze halffabricaten, soms een compleet eindproduct. Het kan zijn dat je een groot deel van de tijd werkt in de werkplaats van je eigen werkgever.Je sterke punten

Je bent technisch, analytisch en creatief in het vinden van oplossingen. Je bent een doorzetter: je geeft niet op voor de installatie werkt zoals het hoort. Je durft zelf beslissingen te nemen, maar bent ook een echte teamplayer. Je plant, houdt de kwaliteit in de gaten en voelt je verantwoordelijk voor veilig werken. Daarvoor volg je de procedures en voorschriften. Je onderhoud contacten met leidinggevenden en opdrachtgevers, weet ingewikkelde zaken goed uit te leggen en kunt collega’s aansturen.

Aan het werk
 • Je vervaardigt elektrotechnische en mechatronische (deel)producten
 • Je begeleidt en stuurt het werkproces
 • Je controleert en test elektrotechnische en mechatronische (deel)producten
 • Je installeert en modificeert mechatronische (deel)producten
 • Je ontwerpt prototypes mechatronische producten
Opleidingsinformatie

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien ook over veel pneumatische kennis te beschikken.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties niveau 3
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek, aan de hand van een motivatiebrief en een vragenlijst
 • Meeloopdag voorafgaand aan het Plaatsingsgesprek

Studiekosten BOL

Naast het lesgeld (alleen vanaf 18 jaar) betaal je een bijdrage voor activiteiten, zoals de introductieweek, excursies en voor voorzieningen, als het boekenfonds, VCA en readers. Deze kosten variëren per leerjaar en bedragen ongeveer € 300 voor leerjaar 1, 2, 3 en 4.

Studiekosten BBL

Voor een BBL-opleiding geldt, dat de opleidingskosten door het bedrijf of De Techniek Academie wordt betaald, net als je salaris.

Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Vervolgopleiding
 • HBO Techniek


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00