Technicus Mechatronica Systemen

Mechatronica

Liften, machines in fabrieken, bandtransportsystemen: dit soort apparaten bestaan eigenlijk uit meerdere losse componenten, die slim 'samenwerken'. Ze maken vaak gebruik van allerlei soorten technieken, zoals elektrotechniek, hydrauliek, besturingstechniek, meet- en regeltechniek. Als Technicus Mechatronica Systemen denk jij dit soort apparaten uit en je bent bij het hele productieproces betrokken: van idee, ontwerp tot ingebruikname. Jij hebt verstand van veel soorten technieken. Daardoor ben jij een veelzijdige technicus die voor elke uitdaging een goede oplossing kan verzinnen en uitwerken.Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Geen techniek kent nog geheimen voor jou

Is een apparaat klaar? Dan zorg je er vaak voor dat deze op de uiteindelijke locatie wordt afgebouwd en getest. Je hebt meestal een zelfstandige functie, waarbij je collega’s kunt aansturen. Ook onderhoud je vaak het contact met de klanten. Je zorgt bovendien dat het werk gezond en veilig gebeurt, en dat de kwaliteit van het allerhoogste niveau is.

Na deze opleiding kun je werken bij elektrotechnische bedrijven en metaalbedrijven die gespecialiseerd zijn in industrie en apparatenbouw. Dit kunnen kleine en heel grote bedrijven zijn. Soms maken ze halffabricaten, soms een compleet eindproduct. Het kan zijn dat je een groot deel van de tijd werkt in de werkplaats van je eigen werkgever.Je sterke punten

Je bent technisch, analytisch en creatief in het vinden van oplossingen. Je bent een doorzetter: je geeft niet op voor de installatie werkt zoals het hoort. Je durft zelf beslissingen te nemen, maar bent ook een echte teamplayer. Je plant, houdt de kwaliteit in de gaten en voelt je verantwoordelijk voor veilig werken. Daarvoor volg je de procedures en voorschriften. Je onderhoud contacten met leidinggevenden en opdrachtgevers, weet ingewikkelde zaken goed uit te leggen en kunt collega’s aansturen.

Aan het werk
 • Je vervaardigt elektrotechnische en mechatronische (deel)producten
 • Je begeleidt en stuurt het werkproces
 • Je controleert en test elektrotechnische en mechatronische (deel)producten
 • Je installeert en modificeert mechatronische (deel)producten
 • Je ontwerpt prototypes mechatronische producten
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Werkgevers hebben grote behoefte aan veelzijdige mensen, met verstand van verschillende technieken in de machinebouw en die op veel disciplines ingezet kunnen worden.

Om ervoor te zorgen dat je flexibel en breed inzetbaar bent, krijg je een brede opleiding aangeboden. Je maakt kennis met verschillende technieken, zoals onder andere hydrauliek, pneumatiek, besturingstechniek, aandrijftechniek, frequentieregelaars. Maar ook toepassingen zoals industriële robotica en noem maar op. Je monteert en installeert onder meer schakelkasten voor de machines. Met al die kennis heb je grotere kans op afwisselender werk.

De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer bij een SBB erkend leerbedrijf.

Alle opleidingen binnen het Landschap Techniek & Innovatie werken met laptops. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studie aangelegenheden en met persoonlijke zaken.

De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld. Je kunt alleen werken bij een door SBB erkend bedrijf in deze branche. De opleiding bestaat uit 10 beroepstaken, beroepsvorming en talen.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Specialiseren

Na het volgen van de opleiding kun je specialiseren in “Veiligheidssystemen”, Besturingstechniek (Siemens PLC’s) en databus-systemen of IOT (Internet of Things). Je kunt ook kiezen voor een hbo-opleiding Elektrotechniek.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Werken met ‘echte’ projecten

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat je je aangeleerde vaardigheden ook kunt toepassen in het bedrijf. Onze ‘echte’ projecten houden in dat je op basis van een vraag uit het bedrijfsleven een product leert produceren en presenteren. Dit doe je in groepsverband, omdat je dan ook leert werken met collega’s. Binnen de opleidingen verschilt het startmoment van deze ‘echte’ projecten.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien ook over veel pneumatische kennis te beschikken.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties niveau 3
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek, aan de hand van een motivatiebrief en een vragenlijst
 • Meeloopdag voorafgaand aan het Plaatsingsgesprek

Studiekosten BOL

Naast het lesgeld (alleen vanaf 18 jaar) betaal je een bijdrage voor activiteiten, zoals de introductieweek, excursies en voor voorzieningen, als het boekenfonds, VCA en readers. Deze kosten variëren per leerjaar en bedragen ongeveer € 300 voor leerjaar 1, 2, 3 en 4.

Studiekosten BBL

Voor een BBL-opleiding geldt, dat de opleidingskosten door het bedrijf of De Techniek Academie wordt betaald, net als je salaris.

Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Vervolgopleiding
 • HBO Techniek


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.