Plaatwerker

Metaalbewerking

Weinig materialen zijn zo hard als staal en toch kom je staal tegen in allerlei vormen. Als metaalbewerker kun je ijzer, aluminium, koper, zink, messing, rvs en lood op elke manier bewerken. Jij weet deze materialen van elkaar te scheiden, te verbinden, te vervormen en op allerlei andere manieren te bewerken. Jij maakt producten volgens nauwkeurige opdrachten.Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
In opdracht (plaat)producten maken

Als plaatwerker kun je aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met constructie-, plaat- en isolatieplaatwerk. Dit zijn meestal bedrijven in de plaatwerkindustrie, toeleveringsbedrijven en machine- en apparatenbouwers. We werken samen met bedrijven en organisaties in en rond Kampen. De werkzaamheden van de plaatwerker vinden voornamelijk plaats binnen het eigen bedrijf op de afdeling plaatbewerking (unit kanten, buigen en afwalsen). De opleiding wordt in Kampen aangeboden.Je sterke punten

Voor dit beroep moet je in eerste instantie natuurlijk van metaalbewerken houden. Je vindt het leuk om machines te bedienen en werkstukken te maken en bent bovendien heel nauwkeurig, want de producten die je vervaardigt moeten op de millimeter nauwkeurig zijn. Verder is het belangrijk dat je goed met anderen én onder een leidinggevende kunt werken.

Aan het werk
  • Je vervaardigt producten.
  • Je vervaardigt voornamelijk onderdelen van plaatmateriaal.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Je krijgt een brede opleiding op het gebied van metaaltechniek, waardoor je goede mogelijkheden hebt voor de arbeidsmarkt omdat je op veel disciplines ingezet kunt worden. Je volgt een afwisselende opleiding en maakt kennis met verschillende technieken, zoals lassen, verspanen en plaatbewerken.

Iedereen leert hierbij op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan van minimaal 16 uur bij een erkend leerbedrijf en daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Op de locatie in Kampen kun je een extra certificaat halen voor lassen.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel plaatsingsgesprek.

Studiekosten

De kosten voor deze BBL-opleiding kunnen door het bedrijf betaald worden (exclusief aanschaf geschikte laptop). Dit overleg je zelf met het bedrijf. Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 7897.

Vervolgopleiding
  • Allround plaatwerker (niveau 3)


Locatie
Sublocatie Kampen
Flevoweg 68
8265PL
Kampen
088-850 8383

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.