Eerste Monteur Elektrotechnische Systemen

Elektrotechniek

Ben jij geïnteresseerd in hoe machines werken? Werk je nauwkeurig en lijkt het je mooi om de besturing van apparaten en machines te maken? Dan past deze opleiding helemaal bij jou. Als eerste monteur elektrotechnische systemen weet je als geen ander hoe je bijvoorbeeld liften, verpakkingsmachines, lasrobots en kopieermachines werkend maakt: machines die vaak met hoge nauwkeurigheid en grote snelheden werken. Bij het bouwen ervan komt een hoop precisie kijken, maar dat is juist waar jij goed in bent. Je werkt voorzichtig en veilig, zorgt ervoor dat machines aan kwaliteitseisen voldoen en ziet het meteen als iets in een systeem niet klopt. Over aandrijftechniek, montage en technische schema’s kunnen we jou het hemd van het lijf vragen.Leerweg
BBL
Duur
3 jaar
Wij bieden het onderwijs op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
3
Plaats

Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.

 • Beroep
 • Opleiding
Machines bouwen én installeren

De machines en besturingen worden meestal in de werkplaats van je werkgever gebouwd. Je werk bestaat niet alleen uit bouwen: ook installatiewerkzaamheden, de eindmontage en onderhoud- en testwerkzaamheden horen er bij. Het kan gebeuren dat je hiervoor op locatie werkt, bij een klant.Je sterke punten

Je bent erg geïnteresseerd in techniek. Je werkt nauwkeurig en vindt het belangrijk dat de kwaliteit van je werk hoog is. Hoewel je je verantwoordelijk voelt voor je werkzaamheden, kun je ook goed samenwerken en overleggen. Wanneer je een opdracht krijgt, voer je deze precies zo uit als de bedoeling is.

Aan het werk
 • Je maakt elektrotechnische en mechatronische producten.
 • Je installeert en test elektrotechnische producten.
 • Je begeleidt werkzaamheden.
Opleidingsinformatie

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan van minimaal 16 uur en daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun jij je verdiepen of verbreden in jouw vakgebied.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het pneumatiek-certificaat.

Aan de slag

Met deze opleiding kun jij bijvoorbeeld aan het werk als storingsmonteur bij een grote machinefabriek waar ze werken met elektrotechnische systemen.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Monteur Elektrotechnische Installaties  of diploma Monteur Elektrotechnische Systemen.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.
 • Meeloopdag.
 • AMN Talentenscan

Studiekosten

Voor deze BBL-opleiding worden de studiekosten door het bedrijf of De Techniek Academie betaald. Dit is exclusief de aanschaf van een voor de opleiding geschikte laptop. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie. Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 7897.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00