Eerste Monteur Elektrotechnische Systemen

Elektrotechniek

Gek op werkende machines en apparaten? Deze opleiding maakt van jou een techneut die zelf elektrotechnische producten maakt. Zelfs voor een complete machine draai jij je hand niet om.Leerweg
BBL
Duur
3 jaar
Wij bieden onderwijs bij Landstede MBO meer en meer op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
3
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Zelf elektrotechnische producten maken

Beroep

Gek op werkende machines en apparaten? Deze opleiding maakt van jou een techneut die zelf elektrotechnische producten maakt. Zelfs voor een complete machine draai jij je hand niet om. Of dat nu een eenvoudig apparaat is, of een ingewikkelde, computergestuurde met sensoren, aandrijvingen en bussystemen. Je maakt de besturingskast, verzorgt de bekabeling en speelt een belangrijke rol in het controleren, testen en opstarten van de machine.

Het maken en samenstellen van producten doe je in de werkplaats van je werkgever. Maar je gaat ook regelmatig naar de klant, bijvoorbeeld om het product gebruiksklaar te maken. Je krijgt je opdrachten meestal van je leidinggevende/projectleider en met een tekening en specificaties kun jij zelfstandig aan de slag. Meestal is het product van a tot z uitgedacht, maar het komt ook wel eens voor dat jij moet meedenken of nog ergens een oplossing voor moet verzinnen. Je leert werkprocedures te volgen en uitvoering en gegevens vast te leggen. Soms moet je ook collega’s instrueren en begeleiden.

Deze opleiding wordt in samenwerking met én op de locatie van De Techniek Academie in Harderwijk aangeboden.Je sterke punten

Natuurlijk ben je technisch. Je bent creatief in het verzinnen van oplossingen, maar je kunt je ook exact houden aan procedures en voorschriften. Je geeft niet op en gaat door totdat de installatie goed werkt, want dat is noodzakelijk voor de klant en dus ook voor je bedrijf. Je bent zelfstandig, maar kunt ook goed samenwerken met je leidinggevende, collega’s en je opdrachtgever. Ingewikkelde zaken weet je op een heldere manier uit te leggen, zodat je ook minder ervaren collega’s kunt aansturen.

Aan het werk
  • Je maakt elektrotechnische- en mechatronische producten.
  • Je installeert en test elektrotechnische producten en systemen.
Opleidingsinformatie

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verder verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen het maken van een product.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien ook over veel pneumatische kennis te beschikken.

Toelating

Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.


Studiekosten

Voor deze BBL-opleiding worden studiekosten door het bedrijf of De Techniek Academie betaald, net als je salaris. Alle opleidingen binnen het Landschap Techniek & Innovatie werken met laptops. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Vervolgopleiding
  • Leidinggeven op basis van vakmanschap (niveau 4)
  • Technicus Elektrotechnische Systemen (niveau 4)


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.

Datum aangepast: 01-09-2016