Eerste Autotechnicus

Autotechniek

Hou je van auto’s, techniek en een uitdaging op zijn tijd? Als eerste autotechnicus (of eerste automonteur) kun je zelfstandig auto’s repareren en onderhouden. Je spoort storingen en mankementen snel op en verhelpt ze: ook als het gaat om moeilijke reparaties. Je werkt met moderne (meet) apparatuur, zoals digitale testkasten. Je kunt verschillende auto-onderdelen en accessoires (de)monteren. Mogelijk geef je leiding aan een (assistent-)autotechnicus die je helpt bij complexere klussen.Leerweg
BOL/BBL
Duur
2-3 jaar
Niveau
3
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Zelfstandig onderhoud jij auto's

Tijdens deze opleiding kun je al aan de slag in een garage. Wil je meer weten over bepaalde delen van je werk, dan kun je dat tijdens de opleiding aangeven. Dat kunnen zaken zijn die met commercie of het omgaan met klanten te maken hebben. Of het regelen van de administratie, zodat je daarin sneller je draai vindt. Er zijn veel combinaties mogelijk! Iets doen met verkoop of met techniek? Dat kan ook!Je sterke punten

Je hebt veel technisch inzicht en bent gek op auto’s. Je kunt zelfstandig werken en geeft niet op wanneer je de oorzaak van een probleem niet kunt vinden. Je voert je werk nauwkeurig uit. Je kunt ook goed leidinggeven en anderen op een heldere manier instructies geven.

Aan het werk
  • Je voert onderhoud uit aan voertuigen of mobiele werktuigen.
  • Je monteert accessoires, doet aanpassingen en maakt de personenauto afleveringsklaar.
  • Je stelt diagnose aan de personenauto.
Opleidingsinformatie

Beroepsgericht leren

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook
kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Bij de BPV is er sprake van een lint-BPV of een blok-BPV. Beroepspraktijkvorming vindt plaats gedurende alle schooljaren.

De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld. Je kunt alleen werken bij een door Innovam erkend bedrijf in deze branche. De opleiding bestaat uit 10 beroepstaken, beroepsvorming en talen.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien ook over veel pneumatische kennis te beschikken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Diploma Autotechnicus (niveau 2)
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen. Dit doen we samen met Innovam.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek
  • Motivatieopdracht

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten. Deze kosten worden bij een BBL-student vaak grotendeels door het bedrijf betaald. Deze kosten bedragen ongeveer € 600,00. Alle opleidingen binnen het Landschap Techniek & Innovatie werken met laptops. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7819.

Locatie
De Sypel 2
De Sypel 2
3842 AE
Harderwijk
088-850 7370

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.