Constructiewerker

Metaalbewerking

Weinig materialen zijn zo hard als staal en toch kom je het tegen in allerlei vormen. Als metaalbewerker kun je ijzer, aluminium, koper, zink, messing, rvs en lood op elke manier bewerken. Jij weet deze materialen van elkaar te scheiden, te verbinden, te vervormen en op allerlei andere manieren te bewerken. Jij maakt producten volgens nauwkeurige opdrachten.Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Jij maakt diverse metaalproducten

Als constructiewerker kun je aan de slag bij bedrijven die zich bezighouden met constructie-, plaat- en isolatieplaatwerk. Dit zijn meestal constructiebedrijven, de plaatwerkindustrie, toeleveringsbedrijven en machine- en apparatenbouwers. Je werkt soms op locatie. We werken samen met bedrijven en organisaties in en rond Harderwijk en Kampen. Je werkt dan aan opdrachten vergelijkbaar als in het bedrijfsleven. Daardoor leer je sneller en weet je zeker dat de opleiding aansluit op de praktijk!Je sterke punten

Voor dit beroep moet je in eerste instantie natuurlijk van metaalbewerken houden. Je vindt het leuk om machines te bedienen en werkstukken te maken en bent bovendien heel nauwkeurig, want de producten die je vervaardigt moeten op de millimeter nauwkeurig zijn. Verder is het belangrijk dat je goed met anderen én onder een leidinggevende kunt werken.

Aan het werk
  • Je vervaardigt producten.
  • Je vervaardigt constructiewerken.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Je krijgt een brede opleiding op het gebied van metaaltechniek, waardoor je goede mogelijkheden hebt voor de arbeidsmarkt omdat je op veel disciplines ingezet kunt worden. Je volgt een afwisselende opleiding en maakt kennis met verschillende technieken, zoals lassen, verspanen en plaatbewerken.

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding in overleg ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien dat je ook over veel pneumatische kennis beschikt (locatie Harderwijk). Op de locatie in Kampen kun je een extra certificaat halen voor lassen.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek
  • Meeloopdag

Studiekosten

Voor deze BBL-opleiding worden de studiekosten door het bedrijf of de Techniek Academie betaald. Dit is exclusief de aanschaf van een voor de opleiding geschikte laptop. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie.

Voor de locatie in Kampen geldt: de kosten kunnen door het bedrijf betaald worden. Hierover ga je zelf in overleg met het bedrijf.

Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 7897.

Locaties
Sublocatie Kampen
Flevoweg 68
8265PL
Kampen
088-850 8383

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.