Basis Technicus Voertuigen & Mobiele Werktuigen - Personenauto's

Auto’s repareren en onderhouden: lijkt het je wat om daar straks je beroep van te maken? Dan is dit je opleiding. Als Basis Technicus Voertuigen & Mobiele Werktuigen zorg jij ervoor dat auto’s probleemloos (blijven) rijden. Je kunt eenvoudige storingen en mankementen opsporen. Hiervoor gebruik je natuurlijk gewoon gereedschap, maar ook diagnosesystemen en mechanisch- en elektronisch meetapparatuur.

Leerweg
BOL/BBL
In Kampen alleen BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij zorgt dat een auto blijft rijden

De werkzaamheden zijn afwisselend, immers elke auto is anders geconstrueerd. Dit maakt elke dag uitdagend! Tijdens deze opleiding werk je in een autogarage. Je ontwikkelt je hier tot een zelfstandig, startbekwame automonteur.

Wil je meer weten over bepaalde delen van je toekomstige beroep, dan kun je dat tijdens de opleiding aangeven. Dat kunnen zaken zijn die met autotechniek te maken hebben, maar ook met het omgaan met klanten. Er is veel mogelijk, afhankelijk van jouw wensen!

Deze opleiding wordt aangeboden op de locatie van het Morgen College, De Sypel 2 in Harderwijk en op het VIA, Flevoweg 68 in Kampen.Je sterke punten

Je bent gek op (auto)techniek en hebt daar ook aanleg voor. Daarnaast houd je van auto’s. Je bent een aanhouder: je zoekt door tot je het probleem én de oplossing ervoor hebt gevonden. Je kunt goed onder een leidinggevende werken en werkt heel nauwkeurig.

Aan het werk
 • Je voert onderhoud uit aan personenvoertuigen.
 • Je voert reparaties uit aan personenvoertuigen.
 • Je monteert accessoires, doet aanpassingen en maakt de personenauto afleveringsklaar.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Je werkt individueel of in groepjes aan personenvoertuigen. Je volgt workshops of theorielessen van de docenten. Daarna ga je zelf aan de slag om het geleerde direct in de praktijk toe te passen.

In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door BPV (stage). Bij de BPV loop je heel het jaar 1 dag (leerjaar 1) of 2 dagen (leerjaar 2) stage bij het autobedrijf van jouw keuze. Bevalt het bedrijf? Dan mag je hier je gehele opleiding stage lopen. Wisselen tussen bedrijven om meer ervaring op te doen of om erachter te komen wat bij jou past, kan natuurlijk ook.

De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 24 uur per week of meer bij een erkend leerbedrijf. Is het autobedrijf nog niet erkend? Vraag dan of het bedrijf de erkenning wilt aanvragen. Daarnaast kom je 1 dag per week naar school. Welke dag dit is hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dag jaarlijks wisselt. Op school werk je veelal aan de theorie of werkzaamheden die niet in het BPV-bedrijf uitgevoerd kunnen worden. Wisselen van werkgever is uiteraard mogelijk om te kunnen ontdekken wat bij jou past.

Heb je passie voor een bijzondere tak in de autotechniek? Veel is mogelijk. Enkele studenten voeren hun stage uit of werken in raceteams of restaureren oldtimers.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Specialiseren

Bij deze opleiding is er een ruim aanbod aan keuzedelen om jouw expertise in het vakgebied te verbreden of om je te verdiepen. Door tijdens de BPV-periode een specifieke richting te kiezen, kun jij je onder andere specialiseren in restauratie en sportwagens.

Techniek is breder dan je denkt

Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren, uitleg aan de klant en samenwerken. Autotechniek is dus meer dan alleen sleutelen!

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Assistent Mobiliteitsbranche (niveau 1).
 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), sector Techniek. Voor andere sectoren geldt: met wiskunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen. Dit doen we samen met Innovam.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.
 • Motivatieopdracht.

Studiekosten

BOL
Naast de wettelijke bijdrage die je betaalt aan de overheid worden door de school kosten in rekening gebracht. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld boeken, licenties en eventueel gereedschappen en werkkleding. Verder moet je een laptop hebben die geschikt is voor je opleiding. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie.

Bij deelname aan excursies, beursbezoeken en overige buitenschoolse activiteiten worden vooraf opgegeven bedragen in rekening gebracht. Genoemde activiteiten vormen een essentieel onderdeel van je opleiding. Deelname wordt uitdrukkelijk geadviseerd, maar is niet verplicht.

BBL
Voor de BBL-variant van deze opleiding worden de studiekosten, in overleg, vaak door het bedrijf betaald. Kosten voor bijvoorbeeld boeken, licenties en eventueel gereedschappen en werkkleding zijn gelijk als die van de BOL-opleiding.

Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 7819.

Locaties
De Sypel 2
De Sypel 2
3842 AE
Harderwijk
088-850 7370

Sublocatie Kampen
Flevoweg 68
8265PL
Kampen
088-850 8383

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.