Auto’s repareren en onderhouden: lijkt het je wat om daar straks je beroep van te maken? Dan is dit je opleiding. Als autotechnicus (of automonteur) zorg jij ervoor dat auto’s probleemloos (blijven) rijden. Je kunt eenvoudige storingen en mankementen opsporen. Hiervoor gebruik je natuurlijk gewoon gereedschap, maar ook steeds vaker digitale testkasten en meetapparatuur. Moderne auto’s zitten immers vol elektronica.
Een eerste autotechnicus of werkplaatschef is jouw leidinggevende. Hij kijkt met je mee en bespreekt vooraf hoe je een reparatie het beste kunt uitvoeren, waarna je zelfstandig aan de slag gaat. Tijdens deze opleiding werk je in een garage. Je leert hier de basis van het vak.
Wil je meer weten over bepaalde delen van je toekomstige beroep, dan kun je dat tijdens de opleiding aangeven. Dat kunnen zaken zijn die met autotechniek te maken hebben, maar ook met het omgaan met klanten. Er is veel mogelijk, afhankelijk van jouw wensen!
Je sterke punten
Je bent gek op (auto)techniek en hebt daar ook aanleg voor. Daarnaast houd je van auto’s. Je bent een aanhouder: je zoekt door tot je het probleem én de oplossing ervoor hebt gevonden. Je kunt goed onder een leidinggevende werken en werkt heel nauwkeurig.
Beroepspraktijkvorming en praktijkleren
Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Bij de BPV is er sprake van een lint-BPV of een blok-BPV. Beroepspraktijkvorming vindt plaats gedurende alle schooljaren. De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer bij een erkend leerbedrijf.
Persoonlijke begeleiding
Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.
Techniek is breder dan je denkt
Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.
Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.
Extra certificaten halen?
Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien ook over veel pneumatische kennis te beschikken.
Toelating
Vooropleidingseisen
Verplichte intakeactiviteiten
Studiekosten
Naast het lesgeld (alleen vanaf 18 jaar) heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: de introductieweek (BOL) en readers. Deze kosten variëren per leerjaar en bedragen ongeveer € 460,00 voor leerjaar 1. Volg je een BBL-opleiding, dan worden deze kosten grotendeels door het bedrijf betaald. Alle opleidingen binnen het Landschap Techniek & Innovatie werken met laptops. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7812.
Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.