Medewerker Sport & Recreatie Dienstverlening

Maak jij het mensen graag naar de zin en steek je graag je handen uit de mouwen? Als medewerker sport & recreatie kun je aan de slag in bijvoorbeeld een attractiepark, camping, bungalowpark, fitnesscentrum, sportpark, zwembad, sporthal, outdoor bedrijf of kinderspeelparadijs.

Leerweg
BOL
Duur
1-2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij bent de sportieve begeleider met een service gerichte houding!

Je bent er voor de gasten en gebruikers: je ontvangt ze, je wijst ze de weg, ondersteunt de catering en je helpt bij de voorbereiding en uitvoering van activiteiten. Ook zorg je ervoor dat alles schoon en op orde blijft.

Door je positieve aanpak en begeleiding komen mensen met plezier naar de activiteiten die je helpt organiseren. Je werkt in dit beroep dagelijks met mensen.

Dit werk doe je meestal in een team, je bent actief met de voorbereiding of uitvoering van activiteiten, je ruimt op en je zorgt voor de materialen.

Om deze opleiding af te ronden herken jij je in de volgende eigenschappen: sportief, samenwerken, flexibel, initiatiefrijk en dienstverlenend.

Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Landstede Groei Opleidingen.Je sterke punten

Je bent enthousiast, sportief, je weet van aanpakken en kunt goed werken volgens veiligheidsnormen. Je legt gemakkelijk contact met mensen en je kunt goed inschatten hoe ze zich voelen en wat ze willen. Ook ben je flexibel: je kunt snel je plannen aanpassen als de omstandigheden daarom vragen. Verder kun je goed werken in een team en onder begeleiding.

Aan het werk
 • Je voert werkzaamheden uit in de catering.
 • Je voert werkzaamheden uit gericht op schoonmaak en onderhoud van materialen en/of ruimtes.
 • Je treedt op als gastheer/gastvrouw.
 • Je assisteert bij de voorbereiding en de uitvoering van activiteiten, toernooien en evenementen.
Opleidingsinformatie

Plaatsingsprocedure

Na jouw aanmelding bekijken we of er een match tussen jou en onze opleiding is. Dit doen we door een kennismakingsgesprek. Om er zeker van te zijn dat jij de juiste opleidingskeuze maakt, vragen we naar jouw motivatie, jouw kennis over onze opleiding en jouw beeld over het werkveld. Om het kennismakingsgesprek goed te kunnen voeren, adviseren we om vooraf ons Open Huis te bezoeken of een dagje bij de opleiding mee te lopen. Hoe beter jij je motivatie voor onze opleiding kunt verwoorden hoe meer kans je maakt op plaatsing. 

 Persoonlijke begeleiding

Wij willen jou zo persoonlijk mogelijk door de opleiding helpen. Dit doen we onder meer door veel één-op-één gesprekken, reflectiegesprekken genoemd, met jou te voeren. Hierdoor is de persoonlijke begeleiding zo goed mogelijk en proberen we de talenten van elke student optimaal te ontwikkelen.

Beroepsgericht leren

Wij werken met competentiegericht onderwijs. Bij Landstede MBO noemen we dit Talentvol Ontwikkelen. Dit houdt in dat je studeert in je eigen tempo. Er zijn geen tentamens meer, maar je toont zelf je voortgang, door met bewijzen te komen van de dingen die je doet. In een digitaal portfolio, dat wij leermeter noemen, kun jij jouw vooruitgang zien. Een aantal vakken die je krijgt zijn: activiteiten begeleiden, dienstverlening, voeding, EHBO, Nederlands, rekenen en meerdere sport- en spelactiviteiten.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op tijdens BPV (stage). In het eerste jaar begin je al met je BPV. Dit kan bijvoorbeeld bij een sportvereniging zijn of bij een zwembad. Er zijn ook stageplekken in het werkveld van de recreatie. Het aantal uur dat je BPV doet, wordt geleidelijk opgebouwd in het volgende jaar van je opleiding.

Keuzedelen

Tijdens je opleiding volg je, naast het reguliere programma, een zogenaamd keuzedeel. Dit is een verplicht onderdeel. Het programma omvat drie lesuren per week op school en daarnaast nog praktijk- of BPV-opdrachten.

Op dit moment volgt iedere student in Harderwijk in het eerste leerjaar het keuzedeel sportspecialisatie basis: 'Buitensport'. In Zwolle kies je in het eerste semester jouw eigen keuzedeel.

In het tweede leerjaar kun je kiezen uit verschillende keuzedelen, zoals: 'Lifeguard' of 'Doorstroom naar Sport & Bewegen niveau 3. Er worden ook meerdere sportspecialisaties basis aangeboden:

'Voetbal', 'Gymnastiek' en 'Fitness'.

Unieke leerwerkomgeving

De locatie van Sport & Bewegen in Zwolle grenst aan het Landstede Sportcentrum, thuishaven van o.a. de eredivisie basketbalclub Landstede Hammers. Maar ook het stadion van PEC, het nieuwe Victorium Sports & Health, zwembad de Vrolijkheid en verschillende sportverenigingen zitten op steenworp afstand! Dit betekent dat je niet alleen een sportieve opleiding volgt, maar dat jij je ook midden in een dynamische sportomgeving bevindt. In Harderwijk krijg je les in het totaal vernieuwde aqua- en sportcomplex De Sypel, Sportcentrum Iedema en verschillende sportverenigingen om de hoek.

Werken met ‘echte’ opdrachten

Je kunt worden ingezet bij de catering in de kantine van Sport & Bewegen en in de 'Sport & Speluitleen'. Deze oefensituaties geven jou de kans om verschillende vaardigheden te ontwikkelen.

Topsportpartners

Sport & Bewegen werkt nauw samen met PEC Zwolle, CSE Topsportacademie Nederland en het eredivisie basketbalteam Landstede Hammers. Binnen het Landschap Sport & Bewegen is het mogelijkheid om een topsporttraject te volgen. Dan wordt het onderwijs afgestemd op je trainingstijden en wordt er rekening gehouden met je wedstrijden.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl). Een specifiek vakkenpakket is niet noodzakelijk.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.
 • Entree-diploma
 • Geen eis, wel aanbevolen: in het bezit zijn van zwemdiploma A en B (of nieuwe stijl: zwemdiploma ABC).

  Verplichte intakeactiviteiten
 • Individueel (online) kennismakingsgesprek

Plaatsingsprocedure

Tijdens de intakedag willen wij samen met jou kijken wat jij nodig hebt om succesvol te starten met de opleiding Medewerker Sport & Recreatie en kun jij kijken of deze opleiding past bij jouw verwachtingen. Tijdens deze intake worden verschillende activiteiten georganiseerd. Neem ook je portfolio mee naar het gesprek. Na aanmelding bij de opleiding ontvang je een brief waarin staat waar dit portfolio aan moet voldoen.

Er is veel interesse voor de opleiding in dit Landschap. Wacht dus niet te lang: Hoe eerder je je aanmeldt voor de opleiding hoe eerder je weet of je geplaatst kunt worden. 

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

 • Instromen bij andere opleidingen op niveau 3


Locaties
Parkweg
Parkweg 4a
3842AD
Harderwijk
088-850 7927

Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.