Buurtsportcoach

Sport & Bewegen

Dat sporten en bewegen belangrijk is voor je gezondheid, weten we allemaal. Maar welke rol speelt sporten en bewegen nog meer? Tijdens de opleiding tot buurtsportcoach leer je dat het niet alleen draait om fysiek fit worden of een verbeterde motorische ontwikkeling, maar ook om het sociale aspect. Door op jonge leeftijd te beginnen met sporten, leer je al vroeg hoe je om kunt gaan met anderen, hoe je kunt samenwerken en leg je de basis voor een leven lang bewegen. Ook voor oudere mensen geldt dat bewegen niet alleen belangrijk is voor het lichaam. Het is dé manier om in contact te zijn met anderen en zowel fysiek als mentaal fit te blijven.Leerweg
BOL
Duur
4 jaar
Niveau
4
Plaats

Voorheen: Coördinator Buurt, Onderwijs & Sport. Inschrijving is op deze naam.

Harderwijk: alleen bij voldoende aanmeldingen.

 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Breng jong en oud in beweging

Als buurtsportcoach werk je met allerlei leeftijdsgroepen. Of je nu ouderen bewust maakt van het belang van beweging of een sportactiviteit voor kinderen organiseert, jij weet hoe je mensen kunt bereiken en activeren. Bovendien ben je een echte verbinder. Je vindt het leuk om zaken van de grond te krijgen en brengt samenwerkingen tussen verschillende partijen tot stand.

Na je opleiding kun je op diverse plekken aan de slag. Je gaat bijvoorbeeld aan het werk bij een buurtcentrum, kinderopvang, buitenschoolse opvang, sportvereniging, onderwijsinstelling of gemeentelijke instelling. Je bent bezig met het organiseren en uitvoeren van allerlei programma’s en projecten die bijdragen aan hét hoofddoel: het vergroten van de maatschappelijke betekenis van sport. Jij zorgt ervoor dat sport kan bijdragen aan een gezellige buurt, dat mensen meedoen in de maatschappij en je stimuleert jong en oud om in beweging te komen.

Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Landstede Groei Opleidingen.Je sterke punten

Als buurtsportcoach weet je hoe belangrijk beweging is voor de gezondheid van mensen. Je doet dan ook niets liever dan jouw enthousiasme over dit onderwerp overbrengen op anderen. Jij weet mensen te inspireren, te betrekken en te overtuigen, zet ze aan tot bewegen en laat ze actief deelnemen aan activiteiten. Weet je van aanpakken, ben je flexibel én een echte doorzetter? Dan past deze opleiding helemaal bij jou.

Aan het werk
 • Je biedt sport- en bewegingsactiviteiten aan.
 • Je organiseert wedstrijden, toernooien of evenementen.
 • Je voert werkzaamheden uit ten behoeve van de sport- en bewegingsorganisatie.
 • Je coördineert sport- en bewegingsprojecten en voert deze uit.
 • Je biedt een sport- en bewegingsprogramma aan in samenwerking met de buurt, het onderwijs en sport.
Opleidingsinformatie

Plaatsingsprocedure

De opleidingen binnen het Landschap Sport & Bewegen zijn fysiek gezien best uitdagend. Daarom doe je een sportvaardigheidstest voordat je wordt toegelaten. Op dezelfde dag vindt er een gesprek en een groepsopdracht plaats. We beoordelen je op deze onderdelen en kijken of we bij elkaar passen. Aan het eind van de dag krijg je een advies. Er is veel interesse voor de opleidingen in dit Landschap. Wacht dus niet te lang met aanmelden! Hoe eerder je dat doet, hoe eerder je weet of je een plekje hebt bemachtigd.

Persoonlijke begeleiding

Bij Sport & Bewegen willen we jou zo persoonlijk mogelijk door de opleiding helpen. Dit doen we onder meer door veel één-op-één gesprekken met je te voeren. Dat noemen wij reflectiegesprekken. Zo zorgen we ervoor dat jij jouw talenten optimaal kunt ontwikkelen.

Beroepsgericht leren

Sport & Bewegen werkt met competentiegericht onderwijs. Bij Landstede MBO noemen we dit Talentvol Ontwikkelen. Dit houdt in dat je studeert in je eigen tempo. Er zijn geen tentamens meer, maar je toont zelf je vooruitgang door met bewijzen te komen van de dingen die je doet. In de leermeter, onderdeel van de digitale leeromgeving, kun jij jouw vooruitgang zien. Nadat je bent toegelaten op de opleiding, stroom je in op niveau 3/4. Een aantal vakken die je krijgt: les leidinggeven theorie en praktijk, bewegingsleer en anatomie, Nederlands en rekenen. Daarnaast maak je in het eerste en tweede leerjaar kennis met veel verschillende sporten: per semester worden twee themasporten (bijvoorbeeld zaalsport, veldsport of racketsport) aangeboden.

Na het eerste leerjaar is het de bedoeling dat je een uitstroomprofiel kiest. In dat eerste oriëntatiejaar komen alle profielen uitgebreid aan bod. Als je aan je opleiding begint, hoef je dus niet meteen te weten wat je wilt. Naast het profiel dat je kiest, heb je ook de ruimte om te kiezen voor 3 keuzedelen.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Gedurende de opleiding doe je praktijkervaring op tijdens BPV (stages). Daar begin je al mee in het eerste jaar. Het aantal uren dat je BPV doet, wordt geleidelijk opgebouwd in de volgende fase(s) van je opleiding.

Nationaal en internationaal

Leren in en met de praktijk kan behalve in ons eigen land ook in het buitenland. Regelmatig kiezen onze studenten dan ook voor een buitenlandstage. Dat kan dichtbij huis of wat verder weg, denk aan een stage in Oostenrijk of zelfs Indonesië. Het behalen van het Anwärterdiploma voor ski- en snowboardleraren is voor veel studenten ook een reden om voor het buitenland te kiezen.

Keuzedeel Sportspecialisatie

Tijdens je opleiding krijg je, naast je reguliere programma, zogenaamde keuzedelen aangeboden. Met de keuzedelen kun je jouw opleiding verbreden of verdiepen. Met het keuzedeel is het o.a. mogelijk om een bondsdiploma trainer/coach/instructeur te behalen. Je kunt hierbij denken aan de volgende sportspecialisaties: fitness, gymnastiek, skiën, recreatiesport, tennis, voetbal, basketbal en zwemmen. Zo kun je tijdens je studie, met je bondsdiploma op zak, al aan het werk.

Landstede Sportcentrum als unieke leerwerkomgeving

De locatie van Sport & Bewegen in Zwolle grenst aan het Landstede Sportcentrum, thuishaven van o.a. het eredivisie basketbalteam Landstede Hammers. Maar ook het stadion van PEC, het nieuwe Victorium Sports & Health, zwembad de Vrolijkheid en verschillende sportverenigingen zitten op steenworp afstand. Dit betekent dat je niet alleen een sportieve opleiding volgt, maar dat jij je ook midden in een dynamische sportomgeving bevindt. In Harderwijk krijg je les in het totaal vernieuwde aqua- en sportcomplex De Sypel, Sportcentrum Iedema en verschillende sportverenigingen om de hoek.

Samenwerking

Het Landschap Sport & Bewegen werkt nauw samen met diverse partijen. Denk aan topsportorganisaties, buurtsportcoaches, wijkteams, zorginstellingen, sportverenigingen, basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs. Deze samenwerkingen bieden jou als student mooie uitdagende BPV-plaatsen (stage). Als student Trainer/Coach voetbal kun je bijvoorbeeld bij een jeugdteam van PEC Zwolle assisteren en de nodige ervaring opdoen. Ook kan het zijn dat je wordt betrokken bij de video-analyse van wedstrijden en trainingen van spelers die zijn gescout en het volgen van hun selectietrainingen.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Sport & Bewegen: Sport & Bewegingsleider.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4. Een specifiek vakkenpakket is niet noodzakelijk.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aanvullende toelatingseisen

 • Benodigde praktische bedrevenheid in bewegingsactiviteit.
 • Je moet in het bezit zijn van zwemdiploma A.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek.
 • Intakemiddag (praktijk- en theoriegedeelte).

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal, kleding en betaal je een cursistenbijdrage. De extra kosten bedragen ongeveer € 950,-. Daarnaast zijn er mogelijkheden om extra cursussen te volgen. Hiervoor kan een eigen bijdrage gelden. Het bezit van een eigen laptop is aan te bevelen. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 87 00.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), richting: Lerarenopleiding
 • Pabo
 • Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
 • Fysiotherapie
 • Sportkunde


Locaties
Parkweg
Parkweg 4a
3842AD
Harderwijk
088-850 7927

Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.