Medewerker Secretariaat & Receptie

Secretariële Beroepen

Als medewerker secretariaat & receptie heb je een zelfstandige functie met een veelzijdig takenpakket. Je ontvangt bijvoorbeeld bezoekers, je beantwoordt de telefoon, verzorgt de post en controleert en corrigeert alle uitgaande brieven en e-mails. Dit doe je in het Nederlands, maar soms ook in andere talen.Leerweg
BOL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Bezoekers ontvangen en e-mails corrigeren

Jij bent niet alleen voor klanten het aanspreekpunt: ook voor collega’s ben je dat. Bijvoorbeeld als zij een vergaderruimte of een auto willen reserveren. Of omdat ze een mailing gaan versturen. En soms ben jij ook degene die de inkoop van kantoorartikelen verzorgt. Behalve op een aantal vaste taken, die dagelijks of wekelijks terugkomen, kun je ook rekenen op veel afwisseling en dynamiek.Je sterke punten

Je bent zelfstandig en werkt nauwkeurig, ook al heb je veel werk te doen. Je kunt goed met mensen omgaan en wilt ze graag helpen. Daarnaast ben je representatief en beheers je de Nederlandse taal uitstekend. Ook kun je goed met de computer omgaan. Je kunt je mondeling, op papier en digitaal goed uitdrukken.

Aan het werk
  • Je voert receptie- en secretariaatswerkzaamheden uit.
  • Je voert ondersteunende administratieve werkzaamheden uit.
  • Je voert ondersteunende logistieke en facilitaire werkzaamheden uit.
  • Je behandelt zakelijke correspondentie.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. Een gedeelte van de opleiding vindt plaats in de praktijk, bijvoorbeeld door beroepspraktijkvorming (stage) in een bedrijf. De opleiding duurt normaal gesproken twee jaar, maar afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Tijdens je opleiding heb je de volgende vakken: Nederlands, rekenen, Leren Loopbaan en Burgerschap, tekstverwerking, secretariële vaardigheden, ICT-vaardigheden, kantoorsimulatie en projecten.

Persoonlijke begeleiding

Je kunt bij ons rekenen op goede persoonlijke begeleiding. Hiervoor zijn de coachuren en staan persoonlijke gesprekken vast op de agenda. Je houdt een Persoonlijk Ontwikkelingsplan bij waarin precies staat waaraan je gaat werken. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Dat maakt de opleiding heel duidelijk en doelgericht. We letten ook op je sociale vaardigheden en op het leren samenwerken met anderen, en gaan daarmee aan de slag als dat nodig is. Gedurende je opleiding krijg je een coach die de voortgang van je opleiding samen met jou in de gaten houdt en je persoonlijk begeleidt.

Beroepsgericht leren

Om te kunnen werken in een bedrijf of organisatie heb je allerlei vaardigheden nodig, maar ook een werkhouding en gedrag die passen bij het beroep. Wij schenken daar veel aandacht aan. Dit doe je vooral in de praktijk en tijdens de praktijklessen. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo leer je om op elk moment de juiste beslissingen te nemen en de werkzaamheden goed uit te voeren.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Je begint je de opleiding met theorie op school. Maar ook met praktijk, tijdens simulaties en projecten. Hiermee krijg je voldoende kennis om aan het eind van de eerste periode op BPV (stage) te gaan. Je loopt dan ongeveer 400 uur stage. Het tweede jaar start je direct aan het begin van het schooljaar met je de BPV. Twee dagen in de week (donderdag en vrijdag) ben je op BPV en de andere drie dagen ben je op school. Dit gaat in op het moment dat je op BPV gaat. Je wordt bij het zoeken van een BPV-plaats begeleid vanuit school.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl) met als gewenste vakken wiskunde en/of economie en een tweede moderne vreemde taal.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten (zoals excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen). Op alle locaties werken we met laptops. Er is een draadloos netwerk dat maakt dat je in het hele gebouw goed kunt werken. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 0800-0245666 (gratis).

Wij bieden onderwijs bij Landstede MBO meer en meer op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.Locatie
Sublocatie Dronten - het Perron
de Arend 4
8251GR
Dronten
0321-209010

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.