Marketing & Communication Specialist

Als marketing & communication specialist denk je vanuit de markt en de opdrachtgever. Waarom? Omdat je in staat moet zijn om wensen en behoeften te vertalen naar offline en online producten en activiteiten. Middelen waarmee je de juiste doelgroepen bereikt. Intern of extern. Je maakt voorlichtings-, promotie- en pr-materiaal of ontwikkelt content voor intranet, een website of social media.

Leerweg
BOL/BBL
BBL alleen in Zwolle
Duur
2-3 jaar
Niveau
4
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Wensen en behoeften vertalen naar creatieve mogelijkheden

Ook houd je je bezig met marktonderzoek. Je formuleert doelstellingen, voert het onderzoek uit én analyseert de resultaten. En je redigeert teksten: je controleert bijvoorbeeld of de teksten de juiste tone of voice hebben en of ze aan de huisstijl voldoen. Je overlegt regelmatig met je manager of opdrachtgever en bespreekt jouw voorstellen met hen.

Waar kan je aan de slag na deze opleiding? Je kunt beter vragen waar niet. Je komt bijvoorbeeld te werken op een marketing- en communicatieafdeling of een afdeling voorlichting. Maar misschien zien we je straks wel bij een adviesbureau, een museum, mediabedrijf of theater. Stroom je liever door naar het hbo? Ook dat is mogelijk.Je sterke punten

Je bent creatief, proactief en kunt goed op verschillende situaties inspelen. Je hebt dan ook geen moeite met improviseren als dat nodig is en kunt je flexibel opstellen. Je kan zowel zelfstandig als in teamverband werken en houdt van afwisseling als het gaat om offline en online. Want de doelgroep kan zich overal bevinden. En natuurlijk ben je een kei in communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.

Aan het werk
 • Voert taken uit binnen de zakelijke dienstverlening.
 • Verzorgt marketing en (interne) communicatietrajecten.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Tijdens jouw studie krijg je vakken als marketing, communicatie, e-commerce, commerciële calculaties, Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een Individueel Leerplan (ILP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties (vaardigheden, houding en gedrag) nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Als je een BOL-opleiding doet, doe je praktijkervaring op tijdens de BPV (= stage). Je werkt dan in een bedrijf of organisatie. Ook in het eerste jaar maak je al kennis met de praktijk tijdens een stage. In totaal loop je tijdens je opleiding zo’n 900 tot 1.200 uur stage. In overleg met je coach zoek je zelf een geschikt stagebedrijf, of krijg je hulp van school. Ook een stage in het buitenland is bij sommige opleidingen mogelijk.

Kies je voor een BBL-opleiding, dan werk je minimaal 24 uur en kom je één dag per week naar school.

Zeker van een goede keuze

Binnen Handel & Commercie kun je ontzettend veel kanten op. Je volgt een startprogramma en voert vanaf het begin veel praktijkopdrachten uit. Bij Handel & Commercie ontdek je wat jouw sterke kant is. Dat kan bij de uitvoering zijn, maar ook kan jouw talent als leidinggevende naar voren komen. Je leert goed samenwerken. Iets wat binnen Handel & Commercie erg belangrijk is.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo.
 • Een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur Allround Assistant Business Services.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals excursies. Voor meer informatie over studiekosten kun je afhankelijk van je locatiekeuze bellen met STIP Harderwijk 088-850 78 00, STIP Raalte 088-850 82 00 of STIP Zwolle 088-850 84 00.

Vervolgopleiding

Opleidingen en cursussen op hbo-niveau, zoals:

 • Commerciële Economie (CE)
 • Communicatie
 • NIMA
 • NEMAS
 • Small Business & Retail Management
 • Management Economie & Recht (MER)
 • Uiteenlopende hbo-opleidingen in bijvoorbeeld retail, handel of logistiek


Locaties
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.