‘Office & Management: brede opleidingen waar toekomst in zit’

Administratieve vacatures staan regionaal in de top 5

Zit jij op het vmbo of de havo en heb je voor een economieprofiel gekozen? Dan zijn de niveau 4-opleidingen Recht & HRM, Bedrijfsadministrateur en Personal Assistant wat voor jou! Opleidingen waar toekomst in zit: regionaal staan administratieve vacatures in de top 5!

Personal Assistant: een onmisbare schakel in elk bedrijf

De Personal Assistant-opleiding is een Management Assistent-opleiding, maar dan met een aantal extra’s.

Belangrijk, want een personal assistant doet meer dan notuleren, telefoon opnemen, managementinformatie aanleveren en zorgen voor de informatiestromen in een bedrijf. Ook evenementen organiseren, rondleidingen geven en kleding uitzoeken voor je manager die op zakenreis gaat behoren tot je takenpakket.

Kortom: als personal assistant ben jij de onmisbare assistent die een kei is in plannen, organiseren, communiceren en altijd een paar stappen vooruitdenkt. Daarbij ben je dienstbaar en tegelijk zelfstandig. Je werkt vaak voor een ander. Continu moet je prioriteiten stellen en afwegen wat moet nu, wat kan later.

‘Omdat het beroep zich zó snel ontwikkelt breiden we de opleiding vanaf schooljaar 2024-2025 uit met extra modules’, vertelt coach/docent Carolien Rademakers.
‘Het gaat om Zakelijk tekenen, ChatGPT, Etiquette, styling en kledingadvies, Culturele en zakelijke omgangsvormen, Eventmanagement, Inleiding Marketing, Inleiding Recht, E-commerce, Duits en Cambridge Engels, wat alle Landstede-studenten kunnen volgen.’

Ook leuk aan deze opleiding: je ontdekt wat het werken als zzp’er inhoudt. Verder kun je specifieke keuzedelen kiezen, zoals Medisch secretaresse en Juridisch secretaresse. Zo krijg je een brede opleiding met een aantal extra tools!

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor een Meeloopdag!

'De prettige sfeer die je meteen voelt als je de school binnenstapt, aardige docenten die je bij naam kennen en het kleinschalige, dat vinden we fijn aan Personal Assistant. En kies je voor deze opleiding, dan vind je zeker snel een leuke baan. Elk bedrijf heeft wel die onmisbare schakel nodig, iemand die het filter is voor het management.’

Studenten Sophie Kruiper, Luna van den Hoek en Jessica Wijnbergen volgen de opleiding Personal Assistant, lees hier hun hele verhaal.

Bedrijfsadministrateur: met cijfers werken

Ben jij een puzzelaar die graag met cijfers werkt? En ben je goed in het herkennen van fouten? Dan is de opleiding Bedrijfsadministrateur echt iets voor jou.

‘Boekhouden is steeds meer het controleren en corrigeren van het boekhoudsysteem en het management van het bedrijf op de hoogte brengen hoe het bedrijf er financieel voor staat. Het is dus niet meer zoals vroeger het inkloppen van facturen. Jij moet leren zien waar iets niet klopt en wat je op welke plek moet herstellen’, zegt coach/docent Antoinette Heezen.

Omdat het signaleren van fouten cruciaal is, staat boekhouden centraal in je opleiding. Je leert bijvoorbeeld hoe je zelf boekingen maakt in het systeem. Je krijg ook les in Excel en krijgt vakken als bedrijfsadministratie, bedrijfseconomie en simulatie, om zo het beroep en het werk dat daarbij hoort zo goed mogelijk na te bootsen.

Antoinette: ‘Eigenlijk grijpen alle vakken in elkaar. Doordat jouw docenten lesgeven in meerdere vakken, kunnen ze jou goed helpen. Loop je bij het ene vak bijvoorbeeld ergens tegenaan, dan kunnen ze daar bij het andere vak op inhaken.’

Als bedrijfsadministrateur is het belangrijk dat je betrouwbaar bent, maar ook dat je je kunt focussen, kunt analyseren en een doorzetter bent. Ook moet je duidelijk kunnen communiceren.

Stagelopen kan op allerlei plekken, zoals bij een logistiek, bouw- of mediabedrijf, maar ook bij een woningcorporatie of woonzorgcentrum. Zowel bij grote, als kleine bedrijven en organisaties met een financiële afdeling kun je terecht. Na je opleiding blijf je misschien werken bij je stageplek, maar je kunt ook naar het hbo.

‘We hebben het erg naar ons zin. Het is gewoon een hele leuke opleiding met aardige klasgenoten, mooie vakken, interessante stages en goede begeleiding.’

Studenten Kelvin Hekman en Robbin Krol volgen de opleiding Bedrijfsadministrateur, lees hier hun hele verhaal.

Recht & HRM: voorbereiding op hbo

Wil je graag klanten of collega’s adviseren over juridische zaken? Of lijkt het je leuk om arbeidsovereenkomsten op te stellen, afspraken bij een scheiding vast te leggen, personeelsgesprekken te voeren of alle administratieve zaken rondom het (ver)kopen van een huis te regelen? Dan is dit jouw opleiding!

Wat ga je leren? Naast les in communicatieve en ict-vaardigheden, verdiep jij je in personeelszaken, wetten en regels. Je krijgt beroepsgerichte vakken en modules gericht op zowel Recht als HRM. Bijvoorbeeld arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht, belastingrecht, bestuur- en staatsrecht, burgerlijk procesrecht, personeelszaken en overeenkomsten. Doe je de havo? Dan is Recht & HRM ook een goede voorbereiding op het hbo!

‘Ik zit in mijn tweede en laatste jaar van Recht & HRM: een hartstikke leuke opleiding. De coaches en docenten kijken naar wie je bent, wat je doet en wat je zou willen bereiken. Ook kun je je eigen tempo bepalen. Je krijgt dus een opleiding op maat.’

Student Melike Koldar doet de opleiding Recht & HRM versneld, lees hier haar hele verhaal.

Leren in en van de praktijk

Je gaat twee keer een half jaar op stage. Doe je de opleiding versneld, dan is dat één keer. Daarnaast nodigen de opleidingen gastsprekers uit en zijn er bedrijfsbezoeken.

Kies je voor Personal Assistant? Dan ga je onder andere naar Microsoft om de laatste nieuwtjes te horen over alle Officeprogramma’s. Ook ga je naar Schiphol om te ontdekken wat er komt kijken bij bijvoorbeeld businessclass vliegen. Daarnaast start Personal Assistant met Landstede Office Support: een leeromgeving in school met echte opdrachten.

Een mooi praktijkproject van Recht & HRM is Studentenrechtbank. Negen weken ben je – in groepjes van drie – bezig met een rechtszaak. Samen speel je de rol van rechter, advocaat en Officier van Justitie. Een echte rechter is de jury.

Daarnaast organiseren alle opleidingen en Landstede MBO regelmatig allerlei andere leuke, ontspannende en uitdagende activiteiten zoals een dagje naar de Efteling of een reis naar het buitenland.

Persoonlijk en op maat

Je krijgt een opleiding op maat. We kijken altijd naar wat jij nodig hebt. Of het nu extra lessen zijn of een langere stage: samen kijken we wat mogelijk is. Ook kun je de opleidingen versneld doen. Verder kijken we niet alleen naar je cijfers, maar ook naar je aanwezigheid en motivatie!

‘Als student sta je bij ons altijd op de eerste plek’, aldus Björn Vos, teamleider Office & Management. ‘Er is veel ruimte voor een persoonlijke aanpak, studenten voelen zich hier gezien.’

Genoeg werk

‘Onze Office & Management-opleidingen zijn alle drie onmisbare, brede opleidingen waar toekomst in zit’, geeft Björn aan.

‘Kort gezegd zijn het opleidingen voor mbo’ers en havisten die willen werken in het hart van het economische proces: de administratieve functies waar wij voor opleiden vind je in elke organisatie. Er is dan ook meer dan genoeg werk: in de regio staan administratieve vacatures in de top 5. Met een diploma van een van deze opleidingen heb je gegarandeerd een baan.’

Je kunt de Office & Management-opleidingen volgen bij Landstede MBO in Zwolle. Bedrijfsadministrateur kun je ook in Harderwijk doen.