Juridisch Administratief Dienstverlener

Juridische Dienstverlening

Veel organisaties en vakgebieden hebben te maken met ingewikkelde wetten en regels. Daardoor moeten ze veel uitzoeken of vastleggen in dossiers. Dat is jouw taak als juridisch administratief dienstverlener. Eigenlijk ben je actief in twee vakgebieden: het juridische en het administratieve. Een leuke combinatie! Je hebt veel juridische basiskennis, maar je weet natuurlijk niet alles. In die gevallen weet je wel waar je snel het antwoord kunt vinden.Leerweg
BOL
Duur
2-3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Wetten en regels uitzoeken en vastleggen

Met dit diploma kun je werken bij een gemeente, provincie of rijksoverheid. Maar ook bij bijvoorbeeld een rechtbank, een incassobureau, de schuldhulpverlening, een notaris, advocatenkantoor of makelaar. Kortom: overal waar het belangrijk is dat alles precies volgens de wetten en regels gebeurt. En omdat die wetten en regels altijd veranderen, ben je nooit uitgeleerd.Je sterke punten

Je kunt goed analyseren en vindt het leuk om dingen uit te zoeken. Je weet je werk goed te plannen en te organiseren, bent precies en houdt je goed aan instructies en procedures. Het gaat vaak om vertrouwelijke informatie, maar daar weet je altijd goed mee om te gaan. Je bent representatief, kunt moeilijke zaken duidelijk uitleggen en beheerst de Nederlandse taal goed.

Aan het werk
 • Je verzorgt klantcontact bij de juridisch administratieve dienstverlening.
 • Je verricht (juridische) dosssierwerkzaamheden.
 • Je behandelt (financieel-)juridische aanvragen en opdrachten.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren vindt plaats zowel in groepjes als individueel, door middel van theorie en praktijkopdrachten. Je leert eerst werken met je wetbundels, hoe zoek je daarin iets op? Hoe pas je dit toe? Je werkt praktisch aan allerlei opdrachten en krijgt les in diverse rechtsgebieden. Een deel van je opleiding breng je door in de praktijk. Deze beroepspraktijkvorming (BPV) wordt verdeeld over de leerjaren. Je werkt dan bij een bedrijf of organisatie. Tijdens je opleiding heb jeonder andere de volgende vakken: Nederlands, Engels, rekenen, theorielessen recht, ICT-vaardigheden, kantoorvaardigheden, Leren Loopbaan en Burgerschap en juridische praktijkopdrachten.

Persoonlijke begeleiding

Je kunt bij ons rekenen op goede persoonlijke begeleiding. Hiervoor zijn de coachuren en staan persoonlijke gesprekken vast op de agenda. Je houdt een Persoonlijk Ontwikkelingsplan bij waarin precies staat waaraan je gaat werken. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Dat maakt de opleiding heel duidelijk en doelgericht. We letten ook op je sociale vaardigheden en op het leren samenwerken met anderen, en gaan daarmee aan de slag als dat nodig is. Gedurende je opleiding krijg je een coach die de voortgang van je opleiding samen met jou in de gaten houdt en je persoonlijk begeleidt.

Beroepsgericht leren

Om te kunnen werken in een bedrijf of organisatie heb je allerlei vaardigheden en een bij het beroep passende werkhouding en gedrag nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk en tijdens de praktijklessen. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo leer je om op elk moment de juiste beslissingen te nemen en de werkzaamheden goed uit te voeren.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl). Gewenste vakken zijn wiskunde en/of economie.
 • Een overgangsbewijs van havo 3-4 of vwo 3-4.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten (zoals excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen). Op alle locaties wordt er gewerkt met laptops. Er is een draadloos netwerk dat maakt dat je in het hele gebouw goed kunt werken. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 0800-0245666 (gratis).

Vervolgopleiding

Diverse hbo-opleidingen, zoals:

 • Rechten
 • Hogere Juridische Opleiding
 • Sociaal Juridische Dienstverlening
 • Management Economie & Recht
 • Integrale Veiligheidskunde
 • Politieacademie
 • Bestuurskunde & Overheidsmanagement
 • Fiscaal Recht & Economie


Locatie
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.