Salonmanager

Haarverzorging

Wil je je eigen kapsalon of leiding geven in een kapsalon? Als salonmanager ben je een specialist in haarverzorging en ondernemer tegelijk. Haarverzorging heeft absoluut geen geheim meer voor jou! Van knippen tot stylen: jij hebt alle technieken perfect in de vingers en je hebt de creativiteit om van elk kapsel een meesterwerk te maken. Een kapsel dat precies past bij de wens, smaak en stijl van de klant.Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Leiding geven of een eigen salon?

Je leidt de kapsalon als een ondernemer. Je bent commercieel, neemt zelfstandig beslissingen en toont lef. Dus behalve contact met klanten houd jij je bezig met bijvoorbeeld de marketing, administratie, het leidinggeven aan medewerkers en begeleiden van stagiaires. Kortom, alles wat met een onderneming te maken heeft.

Na deze opleiding kun je aan de slag als haarstylist en doorgroeien naar topstylist of salonmanager in een kapsalon. Andere mogelijkheden zijn een opleiding tot verkoper, technisch begeleider of adviseur bij cosmeticabedrijven in de medische of sociale sector (onder meer voor haarwerk).Je sterke punten

Je hebt oog voor detail, bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Je legt heel gemakkelijk contact met mensen en weet een gesprek goed op gang te houden. Je neemt de verantwoordelijkheid voor de taken en behandelingen die je uitvoert. Jij bent degene die collega’s vaak nieuwe technieken aanleert. Dat vereist dat je communicatief vaardig en geduldig bent. Je hebt ook een talent voor commercie, marketing én administratie.

Aan het werk
 • Je voert basishaarbehandelingen die je combineert uit.
 • Je bereidt behandelingen voor, werkt ze uit en je rondt deze af.
 • Je voert specialistische haarbehandelingen uit.
 • Je leidt een kapsalon.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan om je in je basisvaardigheden te verdiepen en deze uit te breiden. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, met theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Wanneer blijkt dat je ergens moeite mee hebt, dan kun je dit aangeven en extra ondersteuning krijgen. Het vakkenpakket voor Salonmanager bestaat uit de volgende vakspecialistische theorie en praktijkvakken:

 • Haaronderzoek en haarverzorging
 • Permanenten
 • Knippen
 • Snijden
 • Föhnen
 • Omvormen
 • Kleuren
 • Lang haar

Naast al deze vakken werk je als je in de BOL-opleiding mee aan interne en externe projecten.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid plaatsingsgesprek en over alles maken we vooraf duidelijke afspraken, die we vastleggen in een ‘Persoonlijk Ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Wanneer het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Een competentie is een specifieke eigenschap voor een succesvol resultaat. Hiervoor oefen je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke theoretische en praktische kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

De praktijk met de bijbehorende theorie moet je goed onder de knie krijgen. Kies je voor de BOL-opleiding, dan leer je de basisvaardigheden voor een groot deel op school en doe je de rest van de ervaring op door minimaal 8 uur per week beroepspraktijkvorming (BPV = stage) in een SBB-erkende kapsalon mee te draaien. In totaal moet je 1.200 uren praktijkervaring opdoen in de driejarige opleiding.

Kies je voor de BBL-opleiding, dan leer je de praktische en theoretische vaardigheden voor een groot deel in een SBB-erkende kapsalon waar je minimaal 23 uur per week werkt. Hier doe je natuurlijk veel praktijkervaring op. Zo ben je straks helemaal voorbereid op jouw toekomstige beroep!

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Van het maken van een duurzaam kledingstuk tot het knippen van een kappersmodel en het masseren van klanten. Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt nauw samen met een aantal professionele en interessante organisaties, bijvoorbeeld Poppodium Hedon, Buro Ruis en Museum De Fundatie. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op. Door onze samenwerking met het Zonnehuis kun jij meteen in de praktijk toepassen wat je op school leert. Daarnaast onderscheiden we ons door onze persoonlijke coaching. We houden rekening met de mogelijkheden van elke student. Zo kunnen we samen het onderwijsprogramma afstemmen op jouw behoeften, niveau en werktempo.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Minimaal een vmbo-diploma Kaderberoepsgerichte leerweg.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Presentatie Moodboard over het beroep kapper

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en kappersbenodigdheden. Voor meer informatie over studiekosten kun je contact opnemen met de opleiding Haarverzorging, tel. 088-850 8185.Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.