Basismedewerker Mode

Fashion & Styling

Wil je kennismaken met mode en vind je het leuk om kledingstukken te maken, te repareren of te verstellen? Dan is de opleiding Basismedewerker Mode iets voor jou! Deze opleiding leidt je op tot basismedewerker mode met hart voor het vak. Creativiteit, eigenheid en vakmanschap worden gestimuleerd.Leerweg
BOL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Zelf kledingstukken in elkaar zetten

De Basismedewerker Mode verstelt en/of repareert kledingstukken onder aansturing van een leidinggevende. Het gaat om ontwerpen met een eenvoudig model, zoals broeken, rokken en blouses. Dit doe je zelfstandig, waarbij je nauwkeurig werkt en de juiste machines gebruikt. Ook kan je kiezen om patronen voor de kledingstukken te maken.Je sterke punten

Je hebt een passie voor mode en volgt graag de laatste modetrends. Je houdt van mooie stoffen en ziet het als een uitdaging om mensen te kleden met een eigengenaaide outfit, of om kleding te repareren en/of verstellen. Je doet graag een beroep op je creativiteit. Je werkt heel precies en bent kritisch op de kwaliteit van het resultaat. Je kunt werken binnen een team van enthousiaste collega’s, maar ook zelfstandig weet jij je goed te redden.

Aan het werk
 • Je bereidt de opdracht voor.
 • Je verricht naaitechnische handelingen.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. De volgende vakken volg je in het eerste jaar van de opleiding: Nederlands, Engels, rekenen, naailessen, patroontekenen, autonome vormgeving, modevorming, textielwarenkennis, Leren Loopbaan en Burgerschap, ICT, kleuranalyse en figuuranalyse. Tevens bezoek je belangrijke mode-exposities in binnen- en buitenland.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid plaatsingsgesprek en maken vooraf duidelijke afspraken, die we vastleggen in een ‘Persoonlijk Ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we door middel van een werkschouw voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Wanneer het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepsveld heb je allerlei competenties nodig. Hiervoor oefen je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

De beroepspraktijkvorming (BPV = stage) doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo doe je waardevolle praktijkervaring op en bouw je aan een interessant CV. De BPV vindt plaats in blokvorm.

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt nauw samen met een aantal professionele en interessante organisaties, bijvoorbeeld Poppodium Hedon en Buro Ruis. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op. Daarnaast onderscheiden we ons door onze persoonlijke coaching. We houden rekening met de mogelijkheden van elke student. Zo kunnen we samen het onderwijsprogramma afstemmen op jouw behoeften, niveau en werktempo.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bbl).
 • En diploma van Entree - niveau 1
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloop dag
 • Maken van portfolio van gemaakt werk

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en vewerkingsmateriaal voor producten die je maakt. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met tel. 088-850 8305.

Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.