Allround Medewerker Mode/Maatkleding

Fashion & Styling

Houd jij van mode en vind je het leuk om zelf kledingstukken te maken? Kies dan voor de opleiding Allround Medewerker Mode/Maatkleding. Als allround medewerker mode/maatkleding maak jij op een professionele manier zelf mode en maatkleding.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Zelf fashionable kleding maken

Je bent uitvoerend bezig, waarbij je een (eigen) ontwerp of wens van een klant omzet in een patroon. Je kiest de stoffen en materialen en kunt met verschillende machines overweg om het eindproduct te maken en perfect af te werken. Daarbij gaat het niet alleen om broeken en rokken, maar ook om technisch ingewikkeldere kledingstukken zoals jassen of jurken. Ook weet je alles over kleur- en figuuranalyse en je kunt de klant daarin goed adviseren.

De opleiding Allround Medewerker Mode/Maatkleding leidt je op tot een modeprofessional met hart voor het vak. Creativiteit, eigenheid en vakmanschap worden gestimuleerd.

 Je sterke punten

Je hebt een passie voor mode en je volgt graag de laatste modetrends. Je houdt van mooie stoffen en ziet het als een uitdaging om mensen te kleden met een eigengenaaide outfit. Je doet graag een beroep op je creativiteit. Precies werken en kritisch zijn op de kwaliteit van het resultaat is voor jou vanzelfsprekend. Je kunt zelfstandig werken en presteren onder tijdsdruk. Je plant je werkzaamheden efficiënt en kunt zowel individueel als binnen een team werken.

Aan het werk
 • Je bereidt de opdracht voor.
 • Je verricht patroontechnische handelingen.
 • Je verricht naaitechnische handelingen.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. De volgende vakken volg je in het eerste jaar van de opleiding: Nederlands, rekenen, Engels, autonome vormgeving, naailessen, patroontekenlessen, modevorming, textielwarenkennis, Leren Loopbaan en Burgerschap, ICT, kleuranalyse en figuuranalyse. Tevens bezoek je belangrijke mode-exposities in binnen- en buitenland.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid plaatsingsgesprek en we maken vooraf duidelijke afspraken, die we vastleggen in een ‘Persoonlijk Ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we door middel van een werkschouw voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepsveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Beroepspraktijkvorming en praktijkleren De beroepspraktijkvorming (BPV = stage) doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo doe je waardevolle praktijkervaring op en bouw je aan een interessant CV. De BPV vindt plaats in blokvorm.

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert, is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt nauw samen met een aantal professionele en interessante organisaties, bijvoorbeeld Poppodium Hedon en Buro Ruis. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op. Daarnaast onderscheiden we ons door onze persoonlijke coaching. We houden rekening met de mogelijkheden van elke student. Zo kunnen we samen het onderwijsprogramma afstemmen op jouw behoeften, niveau en werktempo.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Basismedewerker Mode/Maatkleding (niveau 2)
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Zwolle: 20
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloop dag
 • Maken van portfolio van gemaakt werk

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en verwerkingsmateriaal voor producten die je maakt. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met tel. 088-850 8305.

Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.