Allround Kapper

Haarverzorging

Deze opleiding maakt van jou een echte allrounder in de haarverzorging. Je weet hierna alles over knippen, snijden, permanenten, kleuren, stylen, föhnen, opsteken en vlechten van lang haar en je weet precies wat je kunt doen met krultang, stijltang en rollers. Door deze technieken te combineren, kun jij je creativiteit nog beter kwijt. De klant staat bij jou centraal. Je hebt snel een klik en kunt goed inschatten wat hij of zij wil, en wat mogelijk is. Je weet de wens van je klant perfect te vertalen. Of sterker nog: zelfs een stapje verder te gaan, waardoor je een verrassend effect weet te creëren!Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Creatiever met je vak bezig zijn

Na deze opleiding kun je aan de slag als haarstylist in een kapsalon. Daar kun je op den duur doorgroeien naar topstylist. Je kunt ook eerst nog doorstuderen, bijvoorbeeld tot verkoper, technisch begeleider of adviseur bij cosmeticabedrijven in de medische of sociale sector voor bijvoorbeeld haarwerk.

Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Groei opleidingen.Je sterke punten

Je hebt oog voor detail, bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Je legt gemakkelijk contact met mensen, weet wat er speelt in de maatschappij, hebt een luisterend oor en je weet een gesprek goed op gang te houden is. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor in je werk, de taken en behandelingen die je uitvoert. Je bent commercieel en sociaal vaardig.

Aan het werk
 • Je voert basishaarbehandelingen die je combineert uit.
 • Je bereidt behandelingen voor, werkt ze uit en je rondt deze af.
 • Je voert specialistische haarbehandelingen uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan om je in je basisvaardigheden te verdiepen en om deze uit te breiden. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Wanneer blijkt dat je ergens moeite mee hebt, dan kun je dit aangeven en extra ondersteuning krijgen. Het vakkenpakket voor Allround Kapper bestaat uit de volgende vakspecialistische theorie en praktijkvakken:

 • Haaronderzoek en haarverzorging
 • Permanenten
 • Knippen
 • Snijden
 • Föhnen
 • Omvormen
 • Kleuren
 • Lang haar

Naast al deze vakken werk je als je in de BOL-opleiding mee aan interne en externe projecten.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid plaatsingsgesprek en over alles maken we vooraf duidelijke afspraken, die we vastleggen in een ‘Persoonlijk Ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Wanneer het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

De praktijk met de daarbij behorende theorie moet je goed onder de knie krijgen. Kies je voor de BOL-opleiding, dan leer je de basisvaardigheden voor een groot deel op school en doe je de rest van de ervaring op door minimaal 8 uur per week beroepspraktijkvorming (BPV = stage) in een SBB-erkende kapsalon mee te draaien (totaal 1200 uur in de driejarige opleiding).

Kies je voor de BBL-opleiding, dan leer je de praktische en theoretische vaardigheden voor een groot deel in een SBB-erkende kapsalon waar je minimaal 23 uur per week werkzaam bent. Hier doe je natuurlijk veel praktijkervaring op als leerling-kapper/kapster. Zo ben je straks helemaal voorbereid op jouw toekomstige beroep!

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Van het maken van een duurzaam kledingstuk tot het knippen van een kappersmodel en het masseren van klanten. Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt nauw samen met een aantal professionele en interessante organisaties, bijvoorbeeld Poppodium Hedon, Buro Ruis en Museum De Fundatie. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op. Door onze samenwerking met het Zonnehuis kun jij meteen in de praktijk toepassen wat je op school leert. Daarnaast onderscheiden we ons door onze persoonlijke coaching. We houden rekening met de mogelijkheden van elke student. Zo kunnen we samen het onderwijsprogramma afstemmen op jouw behoeften, niveau en werktempo.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Minimaal een vmbo-diploma Kaderberoepsgerichte leerweg.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Presentatie Moodboard over het beroep kapper

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en kappersbenodigdheden. Voor meer informatie over studiekosten kun je contact opnemen met de opleiding Haarverzorging, tel. 088-850 8185.

Specialisatie door cursussen bij Groei opleidingenLocatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.