Netwerk- & Mediabeheerder

ICT & Technologie

Digitale gegevens snel en veilig van de ene naar de andere plaats krijgen: dát is simpel gezegd jouw taak. Jij ontwerpt en onderhoudt hiervoor een computernetwerk, of zorgt ervoor dat meerdere netwerken met elkaar in verbinding staan. Ook zorg je voor een snelle en probleemloze internetverbinding. Om zo’n netwerk op te zetten kijk je naar de hardware, de software, de beveiliging en de afspraken over hoe er wordt gewerkt. Je bent altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ICT-gebied.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Digitale gegevens snel en veilig verplaatsen

Met het diploma Netwerk- & Mediabeheerder kun je aan de slag bij een IT-bedrijf. Je werkt bijvoorbeeld mee aan het opzetten van een netwerk. Dankzij jou draait alle randapparatuur altijd zonder problemen. Je zorgt ook dat de beveiliging goed op orde is en dat het beheer van het netwerk geregeld is.Je sterke punten

Natuurlijk weet je veel over het gebruik van computers. Problemen kun je goed in kaart brengen en snel oplossen. Maar minstens zo belangrijk is dat je goed met mensen kunt omgaan. Doordat je regelmatig uitleg geeft, moet je goede communicatieve vaardigheden hebben. Die heb je ook nodig omdat je vaak leidinggeeft aan collega’s.

Aan het werk
 • Je ontwikkelt (onderdelen van) informatiesystemen.
 • Je implementeert (onderdelen van) informatiesystemen.
 • Je beheert (onderdelen van) informatiesystemen.
Opleidingsinformatie

Projectteams - werken met ‘echte’ opdrachten

Landstede MBO kent verschillende projectteams. Landstede Servicedesk is zo’n projectteam. Hier werken studenten aan opdrachten van organisaties, verenigingen en geselecteerde gebruikersgroepen. Zo kunnen basisscholen, leden van de landelijke Hobby Computer Club (HCC), medewerkers van Landstede en particuliere gebruikers een beroep doen op de kennis en kunde van de studenten. Van het klaarmaken van een computer, het oplossen van netwerkproblemen tot het geven van computertrainingen: bij onze Servicedesk komen regelmatig uitdagende klussen binnen. Vanaf het eerste jaar help je mee deze opdrachten uit te voeren. Eerst vooral door te doen, later ga je steeds meer adviseren. Je werkt dus tijdens je opleiding al aan projecten voor echte opdrachtgevers. De Servicedesk vind je op alle locaties.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl), theoretische leerweg (tl) of overgangsbewijs HAVO 3-4
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen. Voorafgaand aan het plaatsingsgesprek stuur je een motivatiebrief.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en andere onderwijsactiviteiten. Deze kosten verschillen per leerjaar, maar liggen zo rond de € 220,-. Dit bedrag is exclusief eventuele leermiddelen zoals boeken, een laptop, gereedschappen en de studiekosten die zijn vastgesteld door het Ministerie van OCW. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met de betreffende locatie:
Harderwijk - 088-850 79 38
Zwolle - 088-850 84 00
Raalte - 088-850 82 00

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

 • Business IT and Management
 • Informatica
 • Lerarenopleiding Informatie- en Communicatietechnologie
 • Technische Informatica-Infrastructure Design and Security


Locaties
Stadionplein 12
Stadionplein 12
8025CP
Zwolle
088-850 8000

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.