ICT-Beheerder

ICT & Technologie

Bedrijven willen ‘storingsvrije’ computers en netwerken. Anders kan er door de medewerkers vaak niet gewerkt worden. Je bent verantwoordelijk voor het inrichten en aansturen van een servicedesk. Deze zorgt ervoor dat problemen voorkomen worden. Of als ze er toch zijn, dat ze snel zijn opgelost. Jij ontwerpt netwerken in overleg met het management en zorgt ervoor dat ze worden aangelegd. Ook zorg jij dat het beheer, de beveiliging en het onderhoud ervan goed geregeld zijn. Hiervoor stuur je de servicedeskmedewerkers aan.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij houdt computers en netwerken 'storingsvrij'

Een netwerk opzetten of aanpassen is een ingewikkelde klus. Jij doet dit op een projectmatige manier, waarbij jij de leiding hebt. Je bemoeit je vooral met de strategische en beleidsmatige kant van het computernetwerk. Ben je klaar met deze opleiding ICT-Beheerder op niveau 4? Dan kun je aan de slag bij grotere organisaties, zoals overheden, banken of verzekeraars. Of bij (kleinere) IT-bedrijven die de servicewerkzaamheden voor deze organisaties uitvoeren. Wil je verder leren? Deze opleiding sluit perfect aan op verschillende hbo-opleidingen.Je sterke punten

Natuurlijk weet je veel over het gebruik van computers binnen organisaties. Maar minstens zo belangrijk is dat je goed met mensen kunt omgaan. Doordat je regelmatig uitleg geeft, moet je goede communicatieve vaardigheden hebben. Computerproblemen komen altijd ongelegen. Daarom is het ook belangrijk dat je je hoofd koel houdt in stresssituaties.

Aan het werk
 • Je ontwikkelt (onderdelen van) informatiesystemen.
 • Je implementeert (onderdelen van) informatiesystemen.
 • Je beheert (onderdelen van) informatiesystemen.
 • Je ondersteunt systeemgebruikers.
 • Je organiseert een (bestaande) servicedesk.
Opleidingsinformatie

Projectteams - werken met ‘echte’ opdrachten

Landstede MBO kent verschillende projectteams. Landstede Servicedesk is zo’n projectteam. Hier werken studenten aan opdrachten van organisaties, verenigingen en geselecteerde gebruikersgroepen. Zo kunnen basisscholen, leden van de landelijke Hobby Computer Club (HCC), medewerkers van Landstede en particuliere gebruikers een beroep doen op de kennis en kunde van de studenten. Van het klaarmaken van een computer, het oplossen van netwerkproblemen tot het geven van computertrainingen: bij onze Servicedesk komen regelmatig uitdagende klussen binnen. Vanaf het eerste jaar help je mee deze opdrachten uit te voeren. Eerst vooral door te doen, later ga je steeds meer adviseren. Je werkt dus tijdens je opleiding al aan projecten voor echte opdrachtgevers. De Servicedesk vind je op alle locaties.

Specialiseren

Hoewel je je met deze opleiding specialiseert in een behoorlijk specifieke functie, heb je misschien je eigen ideeën over je toekomstige baan. Ook kan het zijn dat je gewoon interesse hebt om zaken te leren uit andere beroepsvelden. Dat kan bij ons in onze Landschappen. Daardoor zijn er ontzettend veel combinaties mogelijk. De eerste afspraken hierover maken we samen tijdens het plaatsingsgesprek. Tijdens de hele opleiding houd je nauw contact met je coach en bespreek je regelmatig je specialisatie.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl), theoretische leerweg (tl) of overgangsbewijs HAVO 3-4.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen. Voorafgaand aan het plaatsingsgesprek stuur je een motivatiebrief.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Harderwijk: 40
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en andere onderwijsactiviteiten. Deze kosten verschillen per leerjaar, maar liggen zo rond de € 220,-. Dit bedrag is exclusief eventuele leermiddelen zoals boeken, een laptop, gereedschappen en de studiekosten die zijn vastgesteld door het Ministerie van OCW. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met de betreffende locatie:
Harderwijk - 088-850 79 38
Zwolle - 088-850 84 00
Raalte - 088-850 82 00

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

 • Business IT and Management
 • Informatica
 • Lerarenopleiding Informatie- en Communicatietechnologie
 • Technische Informatica- Infrastructure Design and Security


Locaties
Stadionplein 12
Stadionplein 12
8025CP
Zwolle
088-850 8000

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.