Ondernemer Retail

Detailhandel

Droom je ervan straks je eigen retailonderneming, bijvoorbeeld een winkel of webshop, te beginnen? Dan is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Als ondernemer retail moet je je namelijk met behoorlijk wat zaken bezighouden.Leerweg
BOL/BBL
In Raalte alleen BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Je eigen webshop of winkel beginnen?

De commerciële kant, de financiële aspecten, de organisatie, het personeel, de logistiek... Alles weet jij tot in de puntjes te regelen. Je zorgt voor een mooie en winstgevende retailonderneming en je weet klanten aan je te binden. Je zorgt verder voor een netwerk om je positie op de markt te versterken. Je onderhoudt hiervoor contacten met verschillende spelers op de markt.Je sterke punten

Je bent ondernemend en goed in leidinggeven. Je weet de werkzaamheden zo te plannen dat alles op het juiste moment gebeurt, door de juiste personen. Je bent creatief, zowel in het bereiken van commercieel resultaat als in het oplossen van problemen. Je bent stressbestendig en onder alle omstandigheden klantvriendelijk en nooit te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Ook ben je goed met cijfers.

Aan het werk
 • Je start een retailonderneming.
 • Je richt een retailonderneming in.
 • Je geeft strategisch leiding aan de retailonderneming.
 • Je geeft operationeel leiding aan de retailonderneming.
 • Je voert operationele activiteiten in de retail uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Tijdens jouw studie krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap, maar ook beroepsgerichte lessen die horen bij de kerntaken.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘persoonlijk ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties (vaardigheden, houding en gedrag) nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

Als je kiest voor de BOL-opleiding heb je twee dagen per week beroepspraktijkvorming (BPV = stage) of een blokstage. Kies je voor de BBL-opleiding dan werk je vier dagen en kom je één dag per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding.

Specialiseren

Hoewel een beroepsopleiding opleidt voor één of meerdere specifieke beroepen, heb je misschien je eigen ideeën over je toekomstige baan. Ook kan het zijn dat je gewoon interesse hebt om zaken te leren uit andere beroepsvelden. Dat kan bij ons in onze Landschappen. Daardoor zijn er ontzettend veel combinaties mogelijk. De eerste afspraken hierover maken we samen tijdens het plaatsingsgesprek. Natuurlijk kun je tijdens je opleidingstraject je keuze aanpassen of uitbreiden.

Zeker van een goede keuze

Binnen Handel & Commercie kun je ontzettend veel kanten op. Je volgt een startprogramma en voert vanaf het begin veel praktijkopdrachten uit. Bij Handel & Commercie ontdek je wat jouw sterke kant is. Dat kan bij de uitvoering zijn, maar ook kan jouw talent als leidinggevende naar voren komen. Je leert goed samenwerken. Iets wat in de branche Handel & Commercie erg belangrijk is.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl)
 • Een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten (zoals excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen). Voor meer informatie over studiekosten kun je afhankelijk van je locatiekeuze bellen met STIP Raalte 088-850 82 00 of STIP Zwolle 088-850 84 00.

Vervolgopleiding
 • NIMA
 • NEMAS
 • Small Business & Retail Management
 • Commerciële Economie (CE)
 • Management Economie & Recht (MER)
 • Uiteenlopende hbo-opleidingen in bijvoorbeeld retail, handel of logistiek


Locaties
Assendorperdijk 55
Assendorperdijk 55
8012 EG
Zwolle

Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.