NIEUW! Persoonlijk Begeleider Zorgboerderij

Wil jij met mensen en dieren werken? Ben je graag in de buitenlucht én steek je graag je handen uit de mouwen? Dan is deze opleiding op niveau 4 echt iets voor jou! Samen met je collega’s bied jij in een groene omgeving mensen met een hulpvraag een leuke en zinvolle dagbesteding. Zo komen er twee werelden samen: de groene en de zorgsector. Van allebei moet je dus veel weten. Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als persoonlijk begeleider bij een zorgboerderij.Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
Zorgen voor een fijne en zinvolle dagbesteding

Werken of meedoen op een zorgboerderij betekent vaak dat je bezig bent met dieren, planten én mensen. Want dat is het unieke aan een zorgboerderij: de deelnemers zijn onderdeel van het productieproces. Jij hebt dus een unieke expertise: je weet veel van de groene én de zorgsector. Op de zorgboerderij begeleid jij mensen met een hulpvraag in een groene omgeving.

Mensen met een hulpvraag zijn mensen die extra ondersteuning nodig hebben door bijvoorbeeld een (lichamelijke en/of verstandelijke) beperking of psychiatrische of psychosociale problemen. Ook kan het gaan om mensen die met wat extra hulp beter kunnen meedoen in de maatschappij. Als persoonlijk begeleider zorg jij voor een fijne en zinvolle dagbesteding. Daarbij staat het welzijn van mensen en dieren altijd voorop.

Met deze opleiding kun je aan de slag bij een zorgboerderij, maar ook bij bedrijven en instellingen die zorg in de groene sector bieden, in de reguliere zorg of in de groene sector. Want je bent specifiek, maar tegelijk ook heel breed opgeleid.Je sterke punten

Je werkt graag met dieren, planten en mensen. Je bent ondernemend, innovatief, sensitief, hoffelijk, integer, cultuurbewust, communicatief, creatief en kunt handelen in uiteenlopende en onverwachte situaties. Je hebt een helikopterview. Je bent een toegankelijk en laagdrempelig aanspreekpunt, samenwerkingsgericht of zelfstandig als de situatie daarom vraagt. Je gaat professioneel om met gevoelens bij tegenslag en moeilijke situaties. Je geeft goed je grenzen aan, zowel naar de cliënt als naar jezelf.

Aan het werk
 • Je draagt zorg voor dieren, planten en mensen.
 • Je maakt ondersteuningsplannen.
 • Je ziet kansen en pakt deze op.
 • Je bedenkt creatieve oplossingen voor nieuwe vraagstukken.
 • Je houdt landelijke ontwikkelingen in de gaten.
 • Je stuurt het team aan.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Uniek aan deze praktische opleiding is dat we je opleiden in en vanuit de praktijk. De theorie op school koppelen we aan stages en praktijklessen. Je krijgt les en begeleiding van docenten van de groene én zorgopleidingen en van experts uit het werkveld, zowel in de praktijk als op school. Zo leer je het beste uit twee werelden: het begeleiden en communiceren vanuit de zorg, het land bewerken en dieren verzorgen vanuit de groene wereld. En doordat je de theorie direct toepast in de praktijk bij verschillende zorgboerderijen, ontdek je meteen welke kennis en vaardigheden je in je toekomstige werk nodig hebt.

Tijdens de hele opleiding staat jouw leervraag centraal. Je krijgt dus een opleiding op maat: na je aanmelding bespreken we hoe de opleiding voor jou gaat worden. Wat ook kan is dat je door je vooropleiding en/of werkervaring vrijstellingen krijgt. Dat bepaalt ook hoelang jouw opleiding duurt.

Kom je bijvoorbeeld van het vmbo, dan volg je de reguliere opleiding. Heb je een groene of zorg-opleiding op mbo 3-niveau, dan stellen we samen met jou een individueel leerplan op. Dit betekent dat we jouw programma afstemmen op dat wat jij nog moet ontwikkelen. Werk je al in de sector, maar wil je dit diploma halen? Dan krijg je als zij-instromer ook een programma op maat.

Tijdens de lessen leer je alles over de doelgroepen die jij gaat begeleiden en hun gedrag en ontwikkeling. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, ouderen, (ex-)verslaafden en gedetineerden. Je leert ook hoe je ze begeleidt aan de hand van het zorgplan dat jij hebt opgesteld en hoe je een gesprek voert. Verder leer je hoe je dieren verzorgt en houdt en hoe je het land bewerkt, hoe je planten teelt en verzorgt. Ook leer je passende activiteiten bedenken voor de doelgroep waarmee je werkt en hoe je de dieren en andere middelen daarbij inzet.

Persoonlijke begeleiding

Samen met jou bekijken we je leertempo, je manier van leren en wat je leert. Hierover maak je afspraken met je coach. Deze coach is tevens jouw vakdocent. Dat heeft als voordeel dat jouw coach zich goed kan inleven in jouw beroepspraktijkvorming en je ontwikkeling in het vakgebied.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Om de theorie zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk werken we nauw samen met verschillende zorgboerderijen. Je besteedt een groot gedeelte van een schooljaar aan BPV (stage) en het leren in de praktijk.

Regelmatig nodigen we mensen uit het vakgebied uit voor een gastcollege en ga je op excursies. Ook na je opleiding, in je werk, kun je trainingen of cursussen volgen bij Landstede Groei Opleidingen.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een mbo-diploma van een groene of zorgopleiding (niveau 3).
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg/mavo (kbl, gl of tl).
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals gastlessen, excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen. Deze kosten bedragen jaarlijks circa € 150,-. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 82 00.

Vervolgopleiding
Een hbo-opleiding, zoals:
 • Sociaal Werk in de Zorg (2-jarige associate degree)
 • Bloemsierkunst (2-jarige associate degree)
 • Agrarisch ondernemerschap Tuinbouw en Akkerbouw (2-jarige associate degree)
 • Social Work (SPH, Pedagogiek, CMV, MWD)
 • Agrarisch Ondernemerschap Tuinbouw en Akkerbouw
 • Docent en kennismanager (op het gebied van planten, dieren, natuur, voeding en communicatie)
 • Toegepaste biologie
 • Tuinbouw en akkerbouw
 • Voeding & gezond leven
 • Geo media & design


Locatie
Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200