Middenkaderfunctionaris Bouw

Ben je geïnteresseerd in gebouwontwerp en constructie? Als Middenkaderfunctionaris ben je betrokken bij alle bouwfasen en kun je je specialiseren als BIM-modelleur, werkvoorbereider of (interieur)ontwerper.

Leerweg
BOL
Duur
4 jaar
Niveau
4
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Betrokken bij elke fase in het bouwproces

De bouwsector staat voor de uitdaging om meer hernieuwbare en biobased materialen te gebruiken in een circulaire economie. Als (interieur)architect of bouwbedrijf speel je hierbij een belangrijke rol. Samenwerking in een bouw informatiemodel (BIM) is belangrijk, waarbij je het ontwerp in 3D uitwerkt met aandacht voor regelgeving, kwaliteit en kosten. Naast het standaard programma Middenkaderfunctionaris Bouw kun je je verder specialiseren met keuzedelen zoals:

Binnenhuisarchitectuur

Je houdt je bezig met alle aspecten van het interieur: ruimte-indeling, vorm, kleur, licht (zowel kunst- als daglicht) en materiaal. Na het afronden van dit keuzedeel ben je in staat vorm te geven aan de leefomgeving van verschillende doelgroepen zoals wonen, winkel en zorg.

Architectuur trainee

In dit keuzedeel doe je ervaring op met het ontwerpproces van een architect. Op basis van een programma van eisen wordt een studie uitgevoerd. Na de onderzoeksfase werk je een ontwerp uit aan de gestelde eisen.

Andere keuzedelen waaruit je kunt kiezen is ‘Biobased in jouw beroep van morgen’en ‘Ondernemerschap’. Dit is een greep uit een aantal keuzedelen die wij aanbieden.



Je sterke punten

Je bent creatief, goed in plannen en in het maken van berekeningen. Je kunt goed met mensen omgaan. Je kunt duidelijke instructies geven en durft mensen aan te spreken als ze slechte kwaliteit leveren. Ook steek je graag de handen uit de mouwen.

 

Aan het werk
  • Je werkt ontwerpen uit.
  • Je voert werkvoorbereiding uit.
  • Je begeleidt nieuwbouw en onderhoudswerk.
  • Je verzamelt, registreert en beheert projectinformatie.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Deze opleiding is competentiegericht opgezet. Een groot deel van de lesweek werk je in groepen aan opdrachten. Je doet dit samen met ongeveer 3 á 4 studenten onder begeleiding van een docent. We leggen je situaties en problemen uit de praktijk voor en je gaat zelf op zoek naar antwoorden en oplossingen. Je stemt veel zaken met elkaar af, maar je werkt ook zelfstandig. Naast de vakmatige theorie krijg je ook de vakken Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Keuzedelen

Je kunt vanaf het tweede leerjaar kiezen uit Binnenhuisarchitectuur, Architectuur trainee, ‘Biobased in jouw beroep van morgen’ en ‘Ondernemerschap’. Dit is een greep uit een aantal keuzedelen die wij aanbieden. Vraag aan het onderwijsteam wat het actuele aanbod is m.b.t. de keuzedelen.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens je studie krijg je persoonlijke begeleiding van een coach. Hij of zij neemt periodiek je persoonlijke ontwikkeling door en begeleidt je in het verder ontwikkelen van je talenten.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

In alle 4 de jaren doe je BPV (stage), dit is ongeveer 40% van de opleiding. Je begint met een oriënterende BPV. Je tekent bijvoorbeeld bij een architectenbureau een bouwproject. Of je bereidt je voor bij een aannemer op een te bouwen project. Tijdens de BPV krijg je grote opdrachten die je moet uitvoeren. Het zijn echt momenten waarbij je de opgedane kennis op school, in de praktijk kunt brengen.

Jij bent de assistent ontwerper!

De ontwerpers houden zich bezig met het vormgeven van gebouwen, of dat nu een school is, een fabriek of een woning. Je bent creatief en hebt veel bouwkundige kennis, maar je kijkt verder dan de buitenkant van het gebouw. Je denkt ook goed na over de binnenkant. Je houdt je bezig met de vorm, kleur en het interieur. De mens en zijn gezondheid staan voor jou centraal. Je adviseert en helpt bij het voorbereiden van projecten. Je onderbouwt en presenteert de ontwerpvoorstellen zowel handmatig als virtueel.

Jij bent de organisator!

Het bouwen van een gebouw vraagt veel bedrijfskundige kennis, omdat er veel verschillende partijen moeten samenwerken. Jij bent daarin de spil. Je bent goed in communicatie en samenwerking. Je kunt een goede werksfeer creëren en hebt oog voor de uitvoering. Je beheert het bouwproces, bewaakt de planningen, de kosten en de kwaliteit.

Jij bent de vakman!

Ambachtelijk vaardige mensen zien graag iets moois uit hun handen komen. Bouwen, dat spreekt je aan. Je werkt graag buiten en op wisselende locaties. Je wilt iets maken wat zichtbaar blijft en waar je trots op kunt zijn. Jij werkt graag samen met anderen. Daar liggen jouw talenten.

Theorie en praktijk sluiten op elkaar aan

Natuurlijk ben je in deze opleiding veel met de praktijk bezig, maar daar hoort ook de nodige theorie bij. We zorgen er voor dat die theorie zo veel mogelijk aansluit op datgene waar je mee bezig bent, zodat je het meteen in de praktijk kunt brengen. Ook besteden we veel aandacht aan het omgaan met klanten en aan veilig werken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met bij voorkeur wiskunde of natuurkunde in je vakkenpakket.


Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Wat maakt deze opleiding uniek?
Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

  • Hbo Bouwkunde (met verschillende afstudeerrichtingen, zoals: Architectuur, Stedenbouw of Bouwtechniek)
  • Een opleiding voor Uitvoerder & Aannemer (KOB)


Locatie
Westeinde
Westeinde 31 en 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.