13 apr 2017

Onderwijsprimeur voor Landstede MBO Raalte

De zorgstudenten van Landstede MBO Raalte trainen momenteel als eerste studenten in Nederland met OZOverbindzorg. Dat is een digitaal communicatieplatform over de zorg en welzijn van een cliënt, bijvoorbeeld in een thuiszorgsituatie. OZOverbindzorg is gestart in Luttenberg en inmiddels hard op weg naar landelijke dekking.

OZOverbindzorg is bedoeld voor ouderen, hulpbehoevenden, chronisch zieken en kwetsbaren die zorg nodig hebben, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Het principe is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Op een beveiligde internetpagina ontstaat rond een cliënt een netwerk, dat kan bestaan uit de cliënt zelf, de mantelzorger, de familie, de buren en de zorgprofessionals, zoals de huisarts, de apotheek, de wijkverpleegkundige en medisch specialisten. Op de pagina, het ‘virtuele verzorgingshuis’, kunnen zij vragen stellen aan elkaar en informatie delen over (wijzigingen in) de situatie van de cliënt, zoals bijvoorbeeld het medicijngebruik of behandelplan. De deelnemers krijgen een e-mail wanneer hun inzet wordt gevraagd. 

Eerste school
Marian Soepenberg is teamleider van het landschap Gezond & Wel bij Landstede MBO in Raalte. Zij vertelt graag hoe de samenwerking met OZOverbindzorg is gestart: “Vanuit vooral onze volwassenenopleidingen kwam het signaal dat in de thuiszorg heel veel gebruik gemaakt wordt van OZOverbindzorg. Onze directeur Gerrard Vinke bracht mij in contact met Cindy Hobert, de huidige directeur Projecten van de stichting OZOverbindzorg. Cindy was meteen heel enthousiast en wij zijn nu de eerste school met een schoolomgeving van dit systeem, waarin wij cases van cliënten kunnen plaatsen en met onze studenten kunnen oefenen.”


Marian Soepenberg en Claudi Vegterlo

Sleutelen
Dezelfde tweedejaars studenten ICT die eerder dit jaar voor het landschap Gezond & Wel bij Landstede MBO Raalte een op de beroepspraktijk gebaseerd Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) hebben gebouwd, hebben de implementatie van OZOverbindzorg in de schoolomgeving voor hun rekening genomen. “En het draait inmiddels als een tierelier”, zegt Marian enthousiast. “Aan de kleine onvolkomenheden die er nog zijn, de kinderziekten, wordt hard gesleuteld. Het is tenslotte een pilot.”

Training
Namens OZOverbindzorg traint Claudi Vegterlo de studenten die met het systeem werken. Een leuk detail is dat zij zelf eerder de opleiding Verpleegkunde bij Landstede MBO Raalte heeft gedaan. “Na de mbo ben ik HBO-V gaan doen, met een afstudeeronderzoek over zorgtechnologie”, vertelt ze. “Daarover heb ik in Raalte presentaties gegeven en sindsdien ben ik er gastlessen over zorgtechnologie blijven geven. Nu ben ik wijkverpleegkundige bij Carinova en in die rol werk ik heel veel met OZOverbindzorg. Zodoende ben ik gevraagd om de studenten hier te begeleiden in het werken ermee.” Claudi ziet dat studenten dit soort dingen heel makkelijk oppakken. “Maar op scholen wordt dit soort communicatie nog vaak op papier gedaan. Niet dat dat verkeerd is, maar de praktijk is vaak al zoveel verder. Zorgtechnologie ontwikkelt zich snel.”

‘Praten’ met elkaar
Cindy Hobert is niet alleen directeur Projecten voor de stichting OZOverbindzorg, maar heeft ook aan de wieg van het systeem gestaan. Zij is in het dagelijks leven praktijkmanager bij de huisartsenpraktijk in Luttenberg. Daar sloot verpleeg-/verzorgingshuis Maria-Oord de deuren en de bewoners zwermden alle kanten uit, met een stevig communicatieprobleem tot gevolg. In het verpleeghuis wisten de verpleegkundigen altijd wat er speelde en zij hielden de familie, de huisarts en anderen op de hoogte. Sinds de sluiting wist de huisarts niet meer welke andere zorgprofessionals komen, was de familie er niet als de huisarts kwam en wist de cliënt zelf het lang niet altijd precies. Er moest iets komen om met elkaar te kunnen ‘praten’ en dat is uiteindelijk OZOverbindzorg geworden. Het breidt zich nu uit als een olievlek en de dekking krijgt inmiddels een landelijk karakter.