Facilitair Leidinggevende

Zorgen voor een prettige omgeving, waar anderen veilig en zorgeloos kunnen werken of verblijven. Wil jij daaraan meewerken en het liefst ook leiding geven? Als facilitair leidinggevende ben jij verantwoordelijk voor de facilitaire dienstverlening van een organisatie. Dit kan bijvoorbeeld in een kantoor, school, hotel, ziekenhuis, sportcomplex of verzorgingshuis. Maar ook bij een bedrijf dat facilitaire diensten aanbiedt bij andere klanten.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Jij zorgt voor een prettige en veilige omgeving

Je gaat aan de slag met werkzaamheden op de receptie, houdt voorraden bij en verzorgt de inkoop, beheert het gebouw, zorgt voor een veilige werkplek en draagt bovendien zorg voor de financiën. Kortom, een heel veelzijdig takenpakket waarin jij je specialiseert als leidinggevende.

Jij houdt het overzicht, plant de werkzaamheden, verdeelt ze over je collega’s en zorgt daarbij voor een duidelijke instructie. Je werkt zelf vaak ook mee en houdt in de gaten of alles goed gebeurt. Je hebt veel zaken waarop je moet letten. Maar doordat jij een kei bent in coördineren en delegeren, loopt alles op rolletjes. Je gaat voor een perfecte service. En ontstaan er dan toch problemen? Dan zorg jij dat alles razendsnel is opgelost. Eventueel spring je zelf bij!

Met dit diploma kun je aan de slag bij allerlei soorten bedrijven en organisaties of voor jezelf beginnen. Wat je precies doet, verschilt van werkplek tot werkplek en waar je interesses liggen: je kunt je bij ons specialiseren in de richting die bij jou past.



Je sterke punten

Je bent klantgericht, legt gemakkelijk contact en kunt uitstekend plannen. Je bent in staat je in te leven in de situatie van anderen, weet waar je klanten behoefte aan hebben en daar speel je snel op in. Je bent initiatiefrijk en kunt goed leidinggeven.

Aan het werk
  • Je coördineert facilitaire werkzaamheden.
  • Je geeft leiding en voert beheerstaken uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

We beginnen bij alle opleidingen met een startperiode van tien weken. Tijdens deze tien weken maak je uitgebreid kennis met het beroep en de opleiding. Aan het einde van de startperiode kies je definitief voor een opleiding. Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. Je krijgt lessen over facilitaire dienstverlening en algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Persoonlijke begeleiding

Bij de start van de studie maken we duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Individueel Leerplan’ (ILP). Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Je bent regelmatig in de praktijk aan het leren. Tijdens de opleiding Facilitair Leidinggevende doe je ervaring op tijdens de BPV (stage). Je leert te solliciteren en in overleg met de stagecoördinator en jouw coach bepaal je in welke sector je stage plaatsvindt. In het eerste jaar maak je al kennis met de praktijk door een eerste stage te lopen bij een erkend leerbedrijf.

Partners van Vrij & Gastvrij

Landstede heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een mbo-diploma op niveau 3.
  • Een vmbo-diploma kader (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

  • Facility Management
  • Hospitality Management

Deze en verwante hbo’s bieden verkorte 3-jarige opleidingen aan na afronding van je mbo-opleiding op niveau 4.

 



Locatie
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.