Monteur Mechatronica

Wil je sleutelen aan machines én zorgen dat de elektronica goed wordt aangesloten? Dan is de opleiding Monteur Mechatronica echt iets voor jou. Voorheen had je aparte opleidingen voor deze twee onderdelen waardoor je vooraf moest kiezen welke richting je op wilde. Nu niet meer! De disciplines komen in de praktijk en nu dus ook in je opleiding steeds meer bij elkaar.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats

Westeinde 100 is het gebouw van De Techniek Academie

  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Machines bouwen én besturen?

Als Monteur Mechatronica bouw je machines, maar ook besturingskasten. Je vervaardigt eventueel zelf onderdelen en monteert deze. Zo zorg je ervoor dat er een werkend apparaat uitrolt. Ook verzorg je controle-, test- en onderhoudswerkzaamheden. Om een product goed te laten werken, moet de besturing kloppen. Elektronica is dan ook een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert meer over het aanleggen, testen en controleren van besturingsnetwerken.

Heb je deze opleiding afgerond? Dan ga je bijvoorbeeld aan de slag bij een bedrijf dat machines of besturingskasten bouwt. Of je gaat aan het werk bij de technische dienst van een productiebedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan inpak- en sorteermachines of in de landbouwsector aan verwerkingsmachines of staloplossingen. Als mechanisch monteur en/of elektromonteur heb je keuze genoeg!



Je sterke punten

Als Monteur Mechatronica ben je nieuwsgierig naar de werking van apparaten. Waarom zit die machine zo in elkaar? Waarom piept er iets? Levert dat problemen op? En hoe zou het anders of beter kunnen? Je herkent kwetsbare situaties en probeert problemen voor te zijn.

Aan het werk
  • Je vervaardigt mechatronische producten.
  • Je bouwt montageondergrond.
  • Je installeert en voert controles uit aan mechatronische producten en/of systemen.
  • Je voert (eenvoudig) mechatronisch onderhoud uit aan producten en/of systemen.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

De opleiding Mechatronica is vernieuwd door het samenvoegen van de oude opleiding Mechatronica en de opleiding Elektrotechnische systemen. Machinebouw valt hier ook volledig binnen. De BOL- en de BBL-opleiding volg je in het gebouw van De Techniek Academie in Harderwijk.

De opleiding Mechatronica is een opleiding met ruime keuzes, maar nog steeds met de mogelijkheid om smal uit te stromen. Wat dat betekent? Dat je kennismaakt met veel verschillende technieken, maar dat je je ook kunt specialiseren. Helemaal afhankelijk van wat jij leuk vindt en je leer-/stagebedrijf wenselijk lijkt. Je leert meer over mechatronica en elektronica. Richt je je uiteindelijk toch het liefst op 1 van deze onderdelen? Dan is er in goed overleg heel veel mogelijk. Zo geef jij mede vorm aan je eigen opleiding én toekomst.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Bij Landstede bewegen we mee met de ontwikkelingen en passen we ons opleidingsprogramma daarop aan. Zo bereiden we je voor op vernieuwingen in de techniek en ben je als Monteur Mechatronica multi-inzetbaar voor diverse bedrijven. Wil je nog een stapje verder gaan? Als je doorstroomt naar Eerste Monteur Mechatronica op niveau 3, leer je ook hoe belangrijk het is om duidelijk te communiceren als je samenwerkt aan installaties. Zicht kunnen houden op de productie en de verantwoording kunnen dragen voor een eindproduct, maakt het voor bedrijven nóg aantrekkelijker om met jou aan de slag te gaan.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Deze opleiding kun je volgen als BOL-opleiding of als BBL-opleiding. In beide gevallen leer je in én van de praktijk, maar wel op een andere manier.

Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door BPV (stage). Deze beroepspraktijkvorming vindt plaats gedurende alle schooljaren.

Volg je de BBL-variant van de opleiding? Dan heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf of praktijkcentrum en daarnaast kom je meestal 2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je in een kleine groep aan praktijkopdrachten zoals in het beroepsveld. Zo weet je exact waarvoor je leert. In principe volg je een standaard lesprogramma. Maar is het vanwege je werkzaamheden bij het leerbedrijf passender om dit programma te veranderen? In overleg is alles mogelijk. Naast beroepsspecifieke vakken, krijg je ook vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studie aangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Locatie
Westeinde
Westeinde 31
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.