NIEUW! Allround Medewerker Productietechniek

Materialen bewerken en omvormen tot onderdelen, dat is wat je leert als Allround Medewerker Productietechniek. Je gebruikt hiervoor allerlei moderne machines en leert verschillende verspanings- en constructiewerktechnieken. Je maakt onderdelen voor motoren, machines en apparaten én bent verantwoordelijk voor de kwaliteit. Je denkt na over de bewerking en houdt zicht op het proces en op de productie van jouw én andermans onderdelen. Ook beoordeel je deze kritisch.

Leerweg
BBL
Duur
3 jaar
Wij bieden het onderwijs op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
3
Plaats

Westeinde 100 is het gebouw van De Techniek Academie.

Voorheen: Allround constructiewerker, Allround precisieverspaner

  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Maak en controleer duurzame onderdelen

In de productietechniek neemt automatisering en robotica een steeds belangrijkere rol in. Hier krijg je ook in je opleiding mee te maken. Je gaat bijvoorbeeld werken met CNC-programma’s en leert meer over de toepassing van robots.

Als Allround Medewerker Productietechniek ga je bijvoorbeeld aan de slag als metaalbewerker, CNC-verspaner of constructiewerker. Dat kan bij een machinebouwer, metaalbewerkingsbedrijf of misschien wel bij een meubelmaker. Wat voor producten je uiteindelijk gaat maken, hangt dus helemaal af van jouw keuze. En die heb je meer dan voldoende!



Je sterke punten

Als Allround Medewerker Productietechniek maak je duurzame productonderdelen en ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van die onderdelen. Je hebt hiervoor niet alleen ruimtelijk inzicht nodig en interesse in diverse bewerkingstechnieken. Er wordt dan ook van je verwacht dat je secuur en kritisch bent. Zo kun je je eigen werk en dat van anderen beoordelen. Ook weet je collega’s mee te nemen in wat je hebt gemaakt en kun je jouw gemaakte keuzes goed onderbouwen. Goed kunnen communiceren is dus belangrijk.

Aan het werk
  • Je vervaardigt producten en/of onderdelen.
  • Je voert (complexe) bewerkingen en/of modificaties uit.
Opleidingsinformatie

Een nieuwe opleiding

Allround Medewerker Productietechniek is een nieuwe opleiding waar de vroegere opleidingen tot Verspaner en Constructiewerker in zijn verwerkt. De lessen van de nieuwe opleiding volg je in het gebouw van De Techniek Academie in Harderwijk.

Opzet van de opleiding

Door de vernieuwing is dit een ruime opleiding met veel keuzemogelijkheden. Wat dit betekent? Dat je kennismaakt met veel verschillende technieken en materialen, maar dat je je wel gaat specialiseren. Helemaal afhankelijk van wat jij leuk vindt en past bij jouw leerbedrijf. Je leert bijvoorbeeld meer over verspanen, maar ook over metaal bewerken. Richt je je uiteindelijk toch het liefst op 1 van deze onderdelen? Dan kan dat. Zo geef jij mede vorm aan je eigen opleiding.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Bij Landstede bewegen we mee met de ontwikkelingen en passen we ons opleidingsprogramma daarop aan. Zo bereiden we je voor op vernieuwingen in de techniek en ben je als Allround Medewerker Productietechniek multi-inzetbaar voor diverse bedrijven. Bovendien kun je altijd terugkomen om een ander specialisme te leren.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf of praktijkcentrum en daarnaast kom je meestal 2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je in een kleine groep aan praktijkopdrachten zoals in het beroepsveld. Zo weet je exact waarvoor je leert. In principe volg je een standaard lesprogramma. Maar is het vanwege je werkzaamheden bij het leerbedrijf passender om dit programma te veranderen? In overleg is alles mogelijk. Naast beroepsspecifieke vakken, krijg je ook vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studie aangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur Medewerker Productietechniek.
  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een technische mbo-4 opleiding.



Locatie
Westeinde
Westeinde 31 en 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.