Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

Leerweg: BOL Duur: 3 jaar Niveau: 4 Plaats: Zwolle

Beroep
Zoek je een beroep waarin je mensen kunt helpen en begeleiden, waarbij geen dag hetzelfde is en je veel moet regelen en improviseren? Als sociaal maatschappelijk dienstverlener werk je met bijvoorbeeld vluchtelingen, jongeren, ouderen, gehandicapten, geweldslachtoffers, daklozen, gedetineerden, verslaafden of psychiatrische patiënten. Als zij problemen hebben met bijvoorbeeld huisvesting, financiën of wet- en regelgeving dan informeer, adviseer en bemiddel jij. Je werkt daarbij ook veel samen met andere instellingen en hulpverleners.

Na deze opleiding kun je aan de slag bij verschillende dienstverlenende organisaties zoals de schuldhulpverlening, een woningbouwvereniging, een gemeente of in het vluchtelingenwerk. Het is een brede opleiding waarin je naast Nederlands, Engels en rekenen ook vakken krijgt als gespreksvaardigheden, recht en doelgroepen. We helpen je graag deze opleiding te laten aansluiten op jouw interesses en toekomstwensen!

Je sterke punten
Je bent betrokken, hebt inlevingsvermogen, bent assertief, representatief en betrouwbaar.

Toelating
• Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
• Een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.
• Voor een aantal BPV-adressen is een vmbo-tl-diploma vereist.

Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aan het werk
• Je stelt een dienstverleningsplan op.
• Je ondersteunt de cliënt.
• Je voert organisatie- en professiegebonden taken uit.

Vervolgopleiding
Verschillende hbo-opleidingen, zoals:
• Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)
• Maatschappelijk Werk & Dienstverlening (MWD)
• Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
• Cultureel Maatschappelijke Vorming (CMV)

Deze opleidingen kun je in drie jaar afronden. Voor een aantal aanverwante hbo-opleidingen krijg je studievrijstellingen. Als je na deze opleiding kiest voor een hbo-opleiding SPH, CMV of MWD, dan kun je in aanmerking komen voor een verkort traject.

Samenwerkingspartners
Om de theorie zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk werkt het Landschap Gezond & Wel nauw samen met diverse organisaties en instellingen uit de branche. Dit biedt hele uitdagende BPV-plaatsen (= stage) voor jou als student.

Studiekosten
Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 0800-0245666 (gratis).

Zwolle - Fuchsiastraat

Fuchsiastraat 1, 8013ZC Zwolle, 088-8508100

Deze opleidingen heb je het laatst bekeken